Élet-Stílus

Van Helyed! – Sugi története (X)

A Bódis Kriszta által vezetett Van Helyed Alapítvány ózdi szegény sorsú, elsősorban roma gyerekek iskolai pályafutását magzati kortól fiatal felnőttkorig, a pályára állásig támogatja sokoldalúan. Az a meggyőződés vezérli, hogy a szegénységből a minőségi oktatáshoz való hozzáférés jelenti a kiutat.

Munkatársaival az elmúlt kilenc évben egymásra épülő intézmények és holisztikus szolgáltatások rendszerét építették, ez a Van Helyed Rendszer http://www.vanhelyed.org/rendszer/ , ahol a partnerségen alapuló közös munka a kismamákkal kezdődik. Az ózdi Van Helyed  középiskolások egy része Budapesten részesül minőségi oktatásban, az ő támogató intézményük a Van Helyed Stúdió+.

Berki Napsugárnak hívnak, és 17 éves vagyok. Annak idején az általános iskolába szinte minden nap félve mentem be, mert voltak bántalmazóim. Néhány gyerek kifejezetten üldözött, elvették a holmimat, és nem adták vissza, csúfoltak, megaláztak. Én voltam a dagadt, ügyetlen, szemüveges, stréber lányka, a tanárok kedvence. És ez sajnos meghatározó hatást gyakorolt a későbbi életemre. Negyedikes voltam, amikor Ózdon az iskolám javaslatára elkezdtem járni a Van Helyed Stúdióba. Ott minden délután foglalkozások voltak, részben a leckeírásban, a tanulásban segítettek, részben különböző kreatív foglalkozások szerveztek nekünk. Azóta is szeretek rajzolni. De fontos volt a tanulás is: nagyon jó tanuló voltam, és azt hiszem, a tanulásba menekültem akkoriban. Hosszú utat kellett megtennem ahhoz, hogy most már kevésbé szorongok a nyilvános szerepléstől, sőt egyáltalán attól, hogy mások előtt megnyilvánuljak. Tegnap egy utcai koncert után odamentem az egyik zenészhez, és elmondtam neki, mennyire tetszett, amit csináltak. Azért is, mert kevesen voltunk, kevesen tapsoltunk, és nem akartam, hogy ez elszomorítsa. De egy ilyen lépés, hogy ezt meg mertem tenni, nagy esemény az életemben.

Ebben nagy szerepe volt annak, hogy Budapestre jöhettem az Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű  Gimnáziumba és a Van Helyed Stúdió Plusz közösségébe. Én rögtön belementem abba, hogy feljöjjek, nagyon örültem a lehetőségnek, hogy egy új környezetbe kerülhetek. A szüleim aggódtak inkább, de végül ők is belátták, hogy ez jó lesz így. Az Orchidea teljesen más volt, mint minden, amit eddig tapasztaltam, szinte az ellentéte volt annak az iskolának, ahonnan jöttem. Nem is értettem: tényleg van ilyen, hogy ilyen kedvesek egymással az emberek? Az viszont sokkolt, hogy jóval keményebb követelményekkel kellett szembenéznem. Az általánosban osztályelső voltam, a legrosszabb jegyem a négyes volt, de abból se volt sok. Itt a hármas az átlag, ezt nem volt könnyű megszokni, és persze nem is akarom megszokni.

A Van Helyed Stúdió Pluszban is nagyon jól érzem magam. Egyrészt ez egy összetartó közösség, olyanokkal vagyok körülvéve, akikkel megtalálom a közös hangot, akikkel tudok beszélgetni, és szükség esetén számíthatok a többiek segítségére. Másrészt az is nagy élmény, hogy egyedül lakom egy szobában. Otthon egy olyan lakásban lakunk öten, amelyik egy szobakonyhából (szoba és konyha együtt) és egy szobából áll. Én a szobában alszom a nővéremmel és a kisfiával. Itt viszont van lehetőség arra, hogy visszavonuljak, csak magam legyek és magammal foglalkozzam.

Mindig érdekeltek a nyelvek. Először tolmács akartam lenni, és ezt ma sem vetettem el teljesen. De talán még jobban érdekelnek a különböző kultúrák, szokások, gondolkodásmódok. Különösen vonz a Távol-Kelet. Ebben bizonyára az is szerepet játszik, hogy a koreai K-pop világa szinte teljesen beszippantott. Nemcsak a zene tetszik, hanem a szöveg is foglalkoztat, az, hogy milyen kultúra áll a számok mögött. El tudom képzelni magam akár a keleti kultúrák kutatójaként is.

Suginak a többi 120 patronáltunkkal együtt még jó néhány évig szüksége lesz a Van Helyed-re, hogy le tudjon érettségizni, és megtalálja a hivatását. Önök is segíthetnek ebben, ha támogatják a Van Helyed Rendszer működését:

A Van Helyed! Alapítvány várja az Ön támogatását is a következő számlán: 

CIB BANK ZRT. 10702332-65873230-51100005

IBAN: HU19-1070-2332-6587-3230-5110-0005

SWIFT kód: CIBHHUHB

Várjuk egyéni támogatók 1%-os személyi jövedelemadó felajánlásait is az alábbi adószámra:  18204364-1-42

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik