Élet-Stílus

3 tipp, hogy a baba és a mama is jól legyen a terhesség alatt (x)

netamin.hu
netamin.hu
Egy várandós kismama számára a legfontosabb, hogy biztonságban tudja a benne fejlődő életet, és ez természetesen csak úgy érhető el, ha ő maga is rendben van és egészséges. Ehhez hozzájárul az első pillanattól az életmód, a pihenés minősége, a táplálkozás vagy épp a mentális ráhangolódás.

Nézzük, melyek azok a lépések, amelyeket érdemes szem előtt tartani és törekedni rá a 9 hónap alatt!

Ételek és italok

Az életmódunk legsarkalatosabb pontja az egészséges, teljes spektrumú, minőségi táplálkozás. A fehérjékben gazdag, gabonákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel kombinált étrend alapvető. A túlzott szénhidrát bevitelre érdemes odafigyelni, hiszen ezektől hízik mindenki, nem pedig a bevitt zsírtól. Az egészséges zsírok fogyasztása nagyon is fontos, mivel ebben raktározódnak bizonyos vitaminok.

Igyunk sokat, hiszen a magzat keringésének és a saját anyagcserénk alapja is a tiszta víz. Nem beszélve a magzatvízről, ami szintén létfontosságú. Ihatunk gyógyteákat is, a korai rosszullétekre pl.főzhetünk kamillát, gyömbért vagy borsmentát, vizesedés ellen hatékony a hárs és a bodza. Az édeskömény segít a puffadáson, míg a csipkebogyó erősíti a szervezetet. A teákat hagyjuk kicsit kihűlni!

Mozgás vs. pihenés

A kismama jóga vagy egy könnyed átmozgató torna jót tesz a mama és a baba szervezetének. Az egyre elnehezedő testnek fontos az átmozgatás, jót tesz a keringésnek és az anyagcserének is. Szinte az utolsó hetekig tudunk mozogni, és nem is szabad kihagyni!

Ugyanakkor a minőségi ellazulásról se feledkezzünk meg, főként, amíg az éjszakai alvásunk zavartalan tud maradni. Napközben pihenjünk, ha azt kívánjuk, hallgassunk mellé zenét vagy valamilyen relaxációs appot, és jó kikapcsolódás, ha olvasgatunk. Ezzel mentálisan is rá tudunk hangolódni a ránk váró időszakra. A kismama párnák, terhes párnák segítenek, hogy nagy pocakkal is kényelmesen ejtőzhessünk. Ilyenkor bevethetjük az aromaterápiát is, a párologtatóba cseppentett ylang-ylang, citromfű, levendula kellemes légkört varázsol.

Időben pótoljuk, amit kell!

A terhesség hónapjai alatt vitaminokból és ásványi anyagokból még többre van szükségünk. A jódmentes terhesvitaminok tartalmazzák mindenből azt a mennyiséget, amelyre pótlásként szükség lehet. A folsav pl. már a magzati fejlődés korai szakaszában szükség van, hogy megelőzze a velőcsőzáródási problémákat. Ezért a szakemberek már a terhesség tervezésekor javasolják a megfelelő étrend-kiegészítők bevitelét. Lényeges mikroelemek a vas, kalcium, magnézium és szelén, de fontos a terhesvitaminokban lévő D-vitamin, C-, B- és A-vitamin, valamint az omega-3 is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik