Élet-Stílus

Ötven éven át használták dohányzóasztalnak a felbecsülhetetlen értékű római mozaikot

CBS 60 minutes
CBS 60 minutes
Egy felbecsülhetetlen értékű mozaik, mely Caligula császár idején egy hajót díszitett, szimpla dohányzóasztalként szolgált ötven éven át egy New York-i lakásban. A titokra egy elképesztő véletlen miatt derült fény – írja a Guardian című bit lap.

Dario Del Bufalo, olasz ókorszakértő a CBS 60 minutes című műsorában szerepelt vasárnap este. Elmesélt egy hihetetlen történetet, mely 2013-ban kezdődött, amikor New Yorkban tartott előadást.

A történész az előadása után a porfirról, a római császárok által előszeretettel használt vöröses kőzetről szóló könyvét dedikálta. A kötetben szerepelt egy kép egy mozaikról, mely egykor Caligula császár egyik „bulihajójának” padlóját díszítette. Del Bufalo fülét egy beszélgetés foszlányai ütötték meg. Egy fiatal férfi így szólt egy idős nőhöz:

Nézd, Helen! Ez itt a te mozaikod!

A nő pedig egyetértett vele, a könyvben szereplő kép tényleg pont olyan volt, mit a dohányzóasztal a nappalijában.

Caligula két hatalmas, minden képzeletet felülmúló luxushajót építtetett, melyek a Rómához közeli Nemi-tó vizén úsztak. Az egyiken egy kisebb palota volt a császár és kísérete számára, a másikor Diana istennő szentélye állt. Amikor Caligula megbukott, és lemészárolták, a hajóit valószínűleg elsüllyesztették.

A hajók az 1930-as évekig pihentek a tó fenekén. Akkor kiemelték őket, hogy egy tóparti múzeumban, a fényűző berendezési tárgyaikkal együtt kiállítsák őket. A Nemi-tavi múzeum 1944-ben, feltehetően egy szövetséges ágyútűzben kigyulladt, műkincseinek többsége megsemmisült, vagy eltűnt. Ekkor veszett nyoma a padlómozaiknak is.

Az előadás után Del Bufalo felkutatta a fiatal férfit, aki elmondta neki, hogy Helen Fioratti társaságában volt ott az előadáson, a nő manhattani lakásában pedig tényleg van egy dohányzóasztal, ami pont úgy néz ki, mint a mozaik a könyvben.

Nem csak úgy nézett ki, pontosan az volt. A műkereskedő és galériatulajdonos Helen Fioretti egy 2017-es interjúban azt mondta, a férjével, aki egy olasz újságíró volt, az 1960-as években vették meg a mozaikot Olaszországban, egy nemesi családtól. Miután a műtárgyat hazaszállíttatták, dohányzóasztalként használták, és az volt a kedvenc bútordarabjuk. Azt mondta mindvégig sejtelme sem volt a mozaik történelmi jelentőségéről.

Del Bufalo azt mondja, vérzett a szíve Helen Fiorettiért, de a nőnek le kellett mondania a kedvenc asztaláról, mely ismét a Nemi-tavi múzeumban van kiállítva. A történész azonban készíttetett a mozaikról egy hiteles másolatot, melyet felajánlott kárpótlásul a nőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik