Élet-Stílus

Orvoshoz ment a fejfájása miatt, kiderült, hogy évtizedek óta férges az agya

Az amerikai férfit nemcsak rohamok gyötörték, hanem a tájékozódással és a beszéddel is meggyűlt a baja a fejében élő galandférgek miatt.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban november 11-én megjelent esettanulmány szerint a görcsrohamok, tájékozódási zavar és furcsa viselkedés miatt kórházba kerülő férfi agyában évekig észrevétlenül fészkeltek az élősködők.

A 38 éves férfi látszólag teljesen egészséges volt, mígnem egy éjszaka a felesége arra ébredt, hogy a padlón fekszik, remeg és „zagyvaságokat beszél” – írja a Business Insider az esetről szóló jelentés alapján.

Kórházba szállítása után az orvosok a kezelésbe vették, de a férfi nem reagált a kérdéseikre, és önkéntelenül bámulta a plafont. A férfinek nem volt korábban semmilyen súlyos betegsége, nem szedett rendszeresen semmilyen gyógyszert, és nem is drogozott – tájékoztatta a családja az orvosait.

A Massachusetts General Hospital orvosi csapata végül ciszticercózist, más néven galandféreg-fertőzést diagnosztizált a páciensnél, amit agyi szkenneléssel és vérvizsgálattal is igazoltak.

Az esettanulmány szerint a beteg két évtizeddel korábban költözött el Guatemala egyik vidéki területéről, ahol a parazitákkal kapcsolatos betegségek népbetegségnek számítanak – az orvosok feltételezései szerint ilyen régóta lappangtak a férgek a férfi testében.

A nem megfelelően átsütött és nem higiénikusan elkészített hús vagy hal fogyasztásából származó paraziták emberről emberre terjedhetnek, ha a fertőzött személy nem mos kezet a mosdóhasználat után. A fertőzöttek székletében lévő paraziták apró petéi aztán más felületekre vagy akár élelmiszerekre is átterjedhetnek, és ha valaki véletlenül lenyeli őket, maga is továbbadhatja aztán a férgeket.

A fertőzés tünetei közé tartoznak az emésztési zavarok, a fogyás és a hasi fájdalom. A parazita azonban nem feltétlenül marad az emésztőrendszerben. A kártevők az egész testben, az izomzatba és a véráram útján az agyba is elvándorolhatnak – így számos más tünetet is okozhatnak.

A lap több ilyen esetet is felelevenít. Például azt, amikor egy hasonló, paraziták okozta rohamokkal kapcsolatos 2019-es esetben egy 43 éves, fejfájásra panaszkodó kínai férfi agyában egy rosszul elkészített lakoma után egy hónappal több száz galandférget fedeztek fel.

A tünetek megjelenése azonban évekig is eltarthat, mivel az élősködők petéi a szervezetben lesben állhatnak anélkül, hogy immunválaszt váltanának ki – számolt be az Ars Technica.

A szakértők szerint a galandférgek megelőzésének legjobb módja, ha a húst, különösen a sertéshúst, legalább 60-70 Celsius-fokon sütjük meg. A nyers hússal való érintkezés után fontos az alapos kézmosás, és minden nyers hússal érintkező eszköz letakarítása, ahogy a mosdóhasználat utáni kézmosás is segíthet a fertőzés megelőzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik