Élet-Stílus

Azzal vádolják a marylandi polgármestert, hogy bosszúpornót töltött fel a netre

Mayor Andrew Bradshaw / Facebook
Mayor Andrew Bradshaw / Facebook
Cambridge legfiatalabb polgármestere nagy bajba kerülhet, miután feljelentette volt partnere, akiről 50 darab kompromittáló képet osztott meg a közösségi médiában.

A marylandi Cambridge városának polgármesterét, Andrew Bradshawt 50 rendbeli bosszúpornó terjesztésével vádolták meg, miután hivatalban töltött ideje alatt állítólag meztelen fotókat posztolt egy nőről a Redditre – írja a Vice a hétfőn közzétett vádirat alapján.

Az állítólagos áldozat májusban jelentkezett a bűnüldöző szerveknél a Dorchester megyei bíróságon benyújtott vádirat szerint. A nő azt mondta, hogy a meztelen fotóit – amelyeket kizárólag korábbi partnerének, Andrew Bradshaw polgármesternek küldött el – a beleegyezése nélkül osztották meg a Redditen. A férfi állítólag több nőket degradáló fórumon is megosztotta a felvételeket a közösségi médiában.

Ha elítélik, akkor az év elején a marylandi Cambridge valaha volt legfiatalabb polgármesterévé választott 32 éves Bradshaw akár két év börtönbüntetésre és 5000 dolláros (1,6 millió forintnak megfelelő) pénzbírságra is számíthat, de a pénzbírság megosztott felvételenként értendő – közölte a sajtóval hétfőn Charlton T. Howard III, Maryland állam ügyésze.

Valakinek a magánjellegű képeit a beleegyezése nélkül felhasználni a bizalom és a magánélethez való jog súlyos megsértése. Az internet ereje és kiterjedtsége még inkább kirívóvá teszi az ilyen jogsértést (…). Hivatalunk elkötelezett az áldozatok védelme mellett azokkal szemben, akik visszaélnek hatalmi és bizalmi pozíciójukkal

– fogalmazott az ügyész.

A vád úgy véli, a polgármester különböző Reddit-felhasználóneveket hozott létre a nő nevének és születési dátumának kombinációiból, és a sajtóközlemény szerint a fotókat szexuális tevékenységgel, megalázással, lealacsonyítással és faji kérdésekkel kapcsolatos fórumokra tette fel. A vádirat azt is állítja, hogy „faji játékkal” kapcsolatos subredditekre posztolt képeknél konkrétan „rasszista szitokszavakat használt több bejegyzés címében”.

Egy rasszista fórumon áprilisban közzétett kép felirataként azt írta az egykori partnere helyett előszeretettel posztoló polgármester: „Az a fajta test, amit a fekete férfiak szeretnek”.

De nem csak rasszista szöveggel osztott meg felvételeket az exe nevében Bradshaw, a vádak szerint húsvétvasárnap például az alábbi blaszfémikus szöveget fűzte hozzá egy fotóhoz: „Feltámadt, de szeretnék valamit felemelni a nadrágodban ;)”.

Apa katolikus iskolába küldött, most itt vagyok, és segítek a srácoknak, hogy megőrüljenek ;)

– állt a vádirat az egyik kép kísérőszövegében. Ezen a fotón az áldozat fedetlen intim testrészei láthatóak.

Illetve volt még egy típusa a kamubejegyzéseknek, amelyeket a vádirat külön említ: az áldozat testét és önbecsülését becsmérlő szövegek. „Nagyok a cicijeim, de a hasam is, és emiatt annyi önértékelési problémám van” – szólt az egyik ilyen poszt.

A vádirat szerint a bejegyzéseket egy olyan IP-címre vezették vissza, amely egy Bradshaw tulajdonában lévő ingatlanhoz kapcsolódik.

A Dorchester Star című helyi lap azt írja, augusztusban házkutatást tartott a rendőrség Bradshaw otthonában és a polgármesteri hivatalban is, amit akkor Bradshaw úgy kommentált, hogy „személyes ügyben” keresték.

Maryland azon 48 amerikai állam közé tartozik, amelyek rendelkeznek bosszúpornó-törvénnyel – jegyzi meg a Vice. A Cyber Civil Rights Initiative, egy online visszaélések elleni küzdelemre irányuló politikai változtatásokat támogató nonprofit szervezet által vezetett adatok szerint az állami törvény kifejezetten tiltja „egy másik személyről készült, intim testrészeit felfedő vagy szexuális tevékenységet folytató, magánjellegű képi ábrázolás nem beleegyezésen alapuló terjesztését”, különösen azzal a szándékkal, hogy kárt okozzon vagy zaklassa az illetőt.

Sem a polgármester, sem a hivatala nem kívánta kommentálni az ügyet a Vice megkeresésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik