Élet-Stílus

Először került bele a klímaváltozás kifejezés egy légzési nehézségekkel küzdő beteg hivatalos diagnózisába

Birkus Viktor / Getty Images (illusztráció)
Birkus Viktor / Getty Images (illusztráció)
A 70-es éveiben járó kanadai nő asztmájának nem tett túl jót a nyári hőség és az erdőtüzek.

Egy kanadai nő lett az első olyan beteg a világon, akinél „klímaváltozás” miatt diagnosztizáltak légzési nehézségeket a nyári történelmi hőhullámot követően – írja az EuroNews.

Dr. Kyle Merritt – aki oz ország nyugati részén található Brit Columbia tartomány egyik kórházának sürgősségi osztályán dolgozik – elmondta, hogy a 70-es éveiben járó nő diagnózisa a látottak feldolgozásának kísérlete volt.

Több százan haltak meg, amikor júniusban a hőmérséklet közel 50 Celsius-fokig emelkedett, ami kanadai rekordnak számít. A tartomány halottkémje úgy ítélte meg, hogy a hirtelen halálesetek közül 570 „hőséggel kapcsolatos” volt. A WHO becslései szerint az éghajlatváltozás világszerte évente több mint 150 ezer halálesetet okoz.

A nyomasztó statisztikák ellenére azonban úgy tűnik, a mostani volt az első alkalom, hogy egy beteg szenvedésének okaként az éghajlatváltozást jelölte meg egy orvos a diagnózisában.

Ha nem vizsgáljuk a kiváltó okot, és csak a tüneteket kezeljük, akkor egyre jobban le fogunk maradni

– mondta Dr. Merritt a kanadai Glacier Media-nak.

Az idős nő asztmás, cukorbeteg és némi szívelégtelenségben szenved, és egy lakókocsiban él, ahol nincs légkondicionáló. „Minden egészségügyi problémája súlyosbodott, (…) és nagyon küzd a folyadékpótlással”  – fogalmazott a sürgősségi orvos.

A perzselő hőmérséklet súlyosbította az erdőtüzeket a régióban, emiatt a levegő minősége július és augusztus folyamán sokkal rosszabb volt az elfogadható szintnél.

„Mi a sürgősségi osztályon vagyunk, mindenkit ellátunk, a legelőkelőbbektől a legkiszolgáltatottabbakig, a bölcsőtől a sírig, mindenkit látunk. És nehéz látni, ahogy a klímaváltozás érinti az embereket, különösen a társadalmunk legkiszolgáltatottabb tagjait. Ez frusztráló” – nyilatkozta Dr. Merritt.

Marina Romanello, a Lancet nemzetközi orvosi folyóirat 2021-es, az egészségről és az éghajlatváltozásról szóló jelentésének egyik szerzője méltatta az orvos „nagyon bölcs döntését”.

„Szerintem nagyon nagyszerű, hogy az orvosszakemberek kezdik láthatóvá tenni, hogy az éghajlatváltozás valójában egészségügyi kockázatot jelent” – mondta Romanello az Euronewsnak, majd így folytatta:

Hihetetlenül fontos, hogy ilyen dolgokat tegyünk, és jobb tanulmányokat végezzünk, amelyek segítségével a haláleseteket az éghajlatváltozásnak tulajdoníthatjuk, mert ez az, ami végső soron lehetővé teszi, hogy számszerűsíteni tudjuk az éghajlatváltozás egészségügyi dimenzióját.

Romanello – akinek kutatása feltárta az éghajlatváltozás egészségügyi hatásainak töretlen növekedését – hozzátette azt is, hogy szerte a világon „nagyon nagy hiányosságok vannak az általunk gyűjtött adatok típusában”, valamint, hogy úgy látják, az északi féltekén a környezeti kockázatokkal kapcsolatos tudatosságot egyre inkább a tudomány irányítja, míg a délen a közösségeken belüli tudatosság.

Dr. Merrittet és kollégáit az éghajlati válság egészségügyi válságként való megtapasztalása arra késztette, hogy Kanadában elindítsák az Orvosok és ápolók a bolygó egészségéért elnevezésű kezdeményezést,

melynek támogatói azon dolgoznak, hogy a bolygó védelmével egyúttal az emberek egészségét is jobban megvédjék. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik