Élet-Stílus

Az év legszebb ünnepe valakinek a legrosszabb

Getty Images
Getty Images
Az emberek többsége számára elképzelhetetlen, hogy egyedül töltse a karácsonyt és hetekkel előtte retteg ettől.

Mindenki átélte már életében, hogy milyen érzés magányosnak lenni: akár azért, mert egyedül volt és nem élvezte ezt, akár azért, mert olyanokkal kellett együtt lennie, akik nem figyeltek rá igazán. A magány összetett lelkiállapot, általában szomorúsággal, félelemmel, szorongással jár együtt. Hosszú távon nemcsak a lelkiállapotunkra, hanem a testi egészségünkre is negatívan hat, ha sokat vagyunk egyedül és nincs körülöttünk senki, akihez fordulhatunk.

Magányosnak lenni mindig szomorú, de karácsonykor erősebb lehet ez az érzés, mint az év más időszakaiban.

Nem a karácsony miatt lesz valaki magányos: ez az állapot egy időről-időre megjelenő és megoldásra váró problémát jelenthet az ember életében. Inkább arról van szó, hogy minden olyan esemény, ami valami miatt emlékeztet minket a bennünk levő fájdalomra, fel is erősítheti azt.

A filmek, a dalok arról szólnak ilyenkor, hogy az emberek szeretteik körében ünnepelnek és jól érzik magukat; az egyedül élőkre pedig rátalál a boldogság karácsonykor. Ezzel szemben a valóság az, hogy nagyon sokan kerülnek mélypontra és élnek át akár egy kisebb depressziót is ilyenkor azért, mert senki sem szól hozzájuk.

Az ünnepek alatt az emberek (jó esetben) lelassulnak, kevesebb a tennivaló és a feladat, mint a hétköznapokon. Ez azzal is jár, hogy ilyenkor semmi sem tereli el a figyelmet arról, ami bennünk van. Ha ez a magányosság érzése, akkor azt fogjuk intenzívebben átélni.

Az emberek többsége számára elképzelhetetlen, hogy egyedül töltse a karácsonyt és hetekkel előtte retteg ettől. Akik mégis erre kényszerülnek, azok sokszor próbálnak nem tudomást venni az ünnepről vagy kényszerűségből olyan emberekkel töltik, akikkel nem érzik jól magukat. Alapvetően jellemző sajnos, hogy nehéz elviselnünk a negatív érzelmeket és nem tudunk jól együtt érezni magunkkal akkor, ha mélyponton vagyunk. Ezért a magányra is nehezen találunk feloldást és van, hogy alkohollal, drogokkal, folyamatos sorozatnézéssel tompítjuk inkább a rossz érzést.

Egyedül tölteni az ünnepet szomorú és frusztráló lehet, ha pedig belekerült valaki egy negatív spirálba, nehéz kimászni onnan. Ezért érdemes már hetekkel korábban átgondolnia, hogy mit tehet magáért és kitől kérhet segítséget. Választ kereshet néhány kérdésre: Miért vagyok magányos? Hogyan javíthatnék a kapcsolataimon? Hogyan találhatnék új barátokat, társaságot? Ezt a lelki terhet nem könnyű egyedül cipelni, de egy pszichológus vagy más szakember is sokat segíthet a változásban, bizonyos helyzetek elfogadásában.

Ha előre felkészül az ünnepi időszakra, könnyebb lesz kitalálnia, hogyan szeretné megélni azt; átgondolhatja, mire vagy kire van szüksége. Ha a szerettei messze élnek és ezért nem tud velük találkozni karácsonykor, a telefon vagy az online kommunikációs eszközök is sokat segíthetnek a magány enyhítésében. Bár a közösségi médiáról gyakran mondják, hogy erősítheti a rossz érzéseket (hiszen azt látjuk, hogy mások boldogan ünnepelnek), társaságot is lehet találni a segítségével. A barátokkal, ismerősökkel való csetelés mellett akár ismeretlen, szintén magányosan ünneplő emberek közösségeit is fel lehet keresni online.

Van, akinek az segít ilyenkor, ha nehéz sorsú, szegénységben élő embereket támogathat abban, hogy szebb legyen a karácsonyuk. A magunkkal és másokkal való törődés, az együttérzés sokat jelenthet: ha nem is szünteti meg az egyedüllétet, de enyhítheti a magányhoz kapcsolódó rossz érzéseket.

Szponzorált tartalom

A cikk a Vodafone támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik