Élet-Stílus

Utálja a whiskyt a brit férfi, mégis van belőle egy 15 millió forintot érő gyűjteménye

Gilding's Auctioneers
Gilding's Auctioneers
A nyolcvanas évek vége óta gyűjt miniüveges whiskyket a northamptonshirei Ketteringben élő Brian Marshall. Mivel gyűlöli a whisky ízét, sohasem dézsmálta meg a kollekciót, mely így már 35 ezer fontot (nagyjából 15 millió forintot) ér.

Több harmincévnyi gyűjtögetés után Brian Marshall úgy döntött, itt az ideje, hogy túladjon az apró italokon, melyeket két akción, kisebb-nagyobb csomagokban árvereznek majd el. A tulajdonos azt hitte, hogy a teljes gyűjteménye nagyjából 8 ezer fontot (kb. 3,4 millió forintot) érhet, így nagyon boldog volt, amikor a becsüs közölte vele, hogy ennek az összegnek a többszörösét kaphatja a számos különlegességet tartalmazó teljes kollekcióért – írja a BBC.

Marshall elég furán kezdett bele a gyűjtésbe. Volt egy kollégája, aki régi whiskys csuprokat gyűjtött. A kolléga egy nyaralásáról úgy jött haza, hogy hozott Marshallnak három miniatűr whiskyt és közölte vele, hogy ő meg gyűjthetné azokat. Marshall pedig így is tett, most csak azért hagy fel a hobbijával, mert miután összeköltözik a párjával, már nem marad hely a gyűjteményének.

A férfi több mint 4 ezer pici palackot szedett össze, a többségük skót, de vannak közöttük, amerikai, ausztrál, iraki, és uruguayi whiskyk is. Az egyik legértékesebb palack egy 1961-es Macallan, mellyel a Private Eye magazin fennállásának 35. évfordulóját ünnepelték. Ez a pici üveg önmagában 200-300 fontot (kb. 85-125 ezer forintot) érhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik