Élet-Stílus

Itt a klímabarát tankolás lehetősége (x)

Magyarországon elsőként a Shell kínál mind lakossági, mind üzleti ügyfeleinek lehetőséget a náluk vásárolt üzemanyagból származó károsanyag-kibocsátás semlegesítésére. Az így keletkező összegből a Shell világszerte támogat olyan projekteket, amelyek többek között erdők, természetes füves területek és vizes élőhelyek védelmére, átalakítására vagy helyreállítására irányulnak.

Napjaink egyik legégetőbb problémája az éghajlatváltozás, amely már jelenleg is érezteti hatását világszerte. Az előrejelzések szerint ezek a hatások a következő évtizedek folyamán várhatóan tovább erősödnek. A globális átlaghőmérséklet emelkedik, a csapadékviszonyok átalakulóban vannak, és egyre gyakrabban jelentkeznek szélsőséges időjárási jelenségek. A klímaváltozást jelentős részben az energiahasználat idézi elő. A fosszilis energiatermékek, mint a kőolaj, a gáz vagy a szén világításhoz, fűtéshez, hűtéshez, illetve az iparban és a közlekedésben való alkalmazása eredményezi az üvegházhatású gázkibocsátások nagy részét. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az energiaátmenet, a felhasznált energiatermékek összetételének változtatása elengedhetetlen, és ez a kínálat, a kereslet és a fogyasztói szokások átalakulását is jelenti. Az éghajlat védelmében tett törekvések pedig csak akkor lehetnek sikeresek, ha azok együttes erőfeszítés, egyének, vállalatok és kormányok közös fellépésének eredményei.

Elkerülni, csökkenteni és semlegesíteni

A Shell stratégiai célkitűzése, hogy 2050-re nettó zéró karbonkibocsátású energiaipari vállalattá alakuljon igazodva a változó társadalmi igényekhez. A megvalósítás három fő pilléren nyugszik: a vállalat törekszik a működéséből és az általa értékesített üzemanyagból, illetve az egyéb termékekből származó kibocsátását mérsékelni, az elkerülhetetlenül szükséges kibocsátást pedig megfelelő technológiák segítségével kivonni és tárolni, semlegesítés révén kiegyenlíteni. Konkrét projektjeik között szerepel, hogy 2025-ig 500 ezer elektromos töltőállomást működtessenek világszerte, illetve bővítsék alacsony karbonkibocsátású üzemanyagkínálatukat, így az elektromos opció mellett a kutakon hidrogén, LNG és megújuló természetes földgáz is elérhetővé váljon. A Shell magyarországi kiskereskedelmi hálózatának fenntarthatóbb működése érdekében a 190 töltőállomás döntő többségét megújuló energiaforrásokból származó árammal működtetik. Az energiatakarékosság érdekében a hűtőket, valamint a világítás elemeit alacsonyabb fogyasztásúra cserélték, illetve a vállalat folyamatosan dolgozik az állomások előtetője alatt, illetve a shopokban használt műanyagcsomagolások visszaszorításán.

Klímabarát tankolás

2020 végén összesen mintegy 4,7 millió jármű volt forgalomban Magyarországon, ezek 99 százalékát belső égésű motorok hajtják, és előrejelzések szerint rövid, illetve középtávon valószínűleg továbbra is ezek a motorok maradnak a legelterjedtebbek a közutakon. A Shell küldetése az, hogy vásárlói számára lehetőséget biztosítson a dekarbonizációra, vagyis szénlábnyomuk csökkentésére akkor is, ha hagyományos, belső égésű motorokat használnak. Ezt a lehetőséget biztosítani szeretné minden ügyfelének, legyen szó nagyvállalati partnerekről vagy akár egyéni vásárlókról. A Karbonsemlegesítési Szolgáltatást literenként 6 forintért vehetik igénybe a lakossági ügyfelek, a céges partnerek literenkénti 4,5 forint+ÁFA áron semlegesíthetik szén-dioxid-emissziójukat. Ennek keretében tankoláskor az ügyfél dönti el, hogy vállalja-e a karbonkibocsátás ellensúlyozása érdekében ezt a mérsékelt pluszköltséget.

Aktívan a környezetért

A Shell a szolgáltatás keretében biztosítja, hogy a befolyó összegeket hiteles és hatékony környezetvédelmi projektek támogatásához használja fel. A vállalat a keletkező forrásokból karbonkrediteket vásárol és azokat olyan programokba fekteti, melyek célja az ökoszisztémák védelme, létrehozása és helyreállítása, különös tekintettel azokra az élőhelyekre, melyek jelentős szerepet játszanak az üvegházhatású gázok elnyelésében.

A Shell minden esetben különös odafigyeléssel választja meg partnereit, biztosítva, hogy valóban olyan programok támogatását segítsék, melyek bizonyítottan magas színvonalat képviselnek és működésük minden szabványnak, illetve jogi kritériumnak megfelel. Ilyen program többek között a perui Cordillera Azul National Park Project, mely az erdők és termőföldek védelméért és a fenntartható fejlődésért dolgozik, illetve az indonéziai Katingan Peatland Restoration and Conservation Project, mely a helyi természeti adottságok helyreállítását és konzerválását célozza.  A karbonsemlegesítési szolgáltatás használatával a fogyasztók szerepet vállalhatnak ezeknek a projekteknek a támogatásában és így a szén-dioxid kibocsátás káros hatásainak visszaszorításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik