Élet-Stílus

Megtaláltak egy eltűnt tinédzsert, aki a TikTokról ellesett kézmozdulatokkal jelezte, hogy bajban van

A 16 éves észak-karolinai lány egy autóban ülve tudott jelezni egy másik jármű utasainak, akik aztán értesítették a hatóságokat.

Egy eltűnt tinédzsert azután mentettek ki a hatóságok az elrablójától Amerikában, hogy egy TikTokon elterjedt, a családon belüli erőszak áldozatainak menekülését szolgáló mozdulatsollar jelezte, veszélyben van és segítségre van szüksége.

A 16 éves észak-karolinai lányt csütörtökön találták meg Kentuckyban, miután egy segélyhívó jelentette, hogy az előttük haladó autóban utazó női utas használja a jeleket – írja a Business Insider a Fox8 Cleveland beszámolója alapján. A Laurel megyei seriff hivatala szerint a helyszínre érkező nyomozók a sofőrnél, a 61 éves Herbert Bricknél találtak egy fotót, amely a tinédzsert szexuális aktus közben ábrázolja.

Az Ashville-ben élő lány eltűnését kedden jelentették a szülei a hatóságoknak. A nyomozók kiderítették, hogy Brick először Ohioba vitte a lányt, de onnan gyorsan távozni kényszerültek, mert a férfi rokonai egyrészt aggodalmukat fejezték ki a lány kora miatt, másrészt felfedezték, hogy eltűntnek van nyilvánítva.

Brick jelenleg a Laurel Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben van, ahova azért került, mert letartóztatták jogellenes fogva tartás és kiskorúak szexuális tevékenységét bemutató tartalom birtoklása miatt – számolt be a Fox8.

A családon belüli erőszak áldozatainak segélykiáltását szolgáló kézjeleket arra találták ki, hogy az érintettek videó formájában (vagy egy szimpla videóhívás alkalmával) jelezni tudják, hogy bajban vannak anélkül, hogy bántalmazójuk ezt észrevenné.

A mozdulatok sorrendje a következő:

  • a tenyér megmutatása a kamerába,
  • a hüvelykujj behajtása a tenyérbe,
  • és a többi ujj zárása.

A tinédzsert megmentő mozdulatsort tavaly nyáron TikTokon megosztott lenti videót eddig 3,6 millió alkalommal játszották le, és több mint 1,1 millió felhasználó kedvelte.

@forsure7

Violence against women is a crime ##canadianwomensfoundation ##gethelp ##womensrights ##itstime ##domesticabuse ##domesticviolence

♬ original sound - @forsure7

A kézjeleket népszerűsítő tartalmak először 2020 júniusában kezdtek el keringeni a közösségi médiában azokkal a jelentésekkel párhuzamosan, amelyek szerint a családon belüli erőszak aránya világszerte megnőtt a koronavírus okozta lezárások és kötelező házi karantén miatt, amely sok áldozatot arra kényszerített, hogy szó szerint össze legyen zárva a bántalmazójával.

A családon belüli erőszakos esetek száma ebben az időszakban 20 százalékkal nőtt az ENSZ szerint.

Az Egyesült Államokban a megnövekedett bántalmazási arány egyre gyakrabban vezet halálhoz. A múlt héten Iowa arról számolt be, hogy 2021-ben 17 ember halt meg családon belüli erőszak következtében, ami a legmagasabb arány, amit az állam 2010 óta jelentett – írja az Axios.

A TikTokon a felhasználók az elmúlt évben folyamatosan osztottak meg közérdekű bejegyzéseket, amelyekben bemutatták, hogyan kell használni a jeleket, ezzel felhívva a figyelmet, ami létfontosságúnak bizonyul az olyan áldozatok segítéséhez, mint a múlt héten megmentett észak-karolinai tinédzser.

Arról, hogy milyen hatásai lehettek a koronavírus miatti lezárásoknak a családon belüli erőszak magyar áldozataira, itt olvashat többet.

Nem lehet oltással megfékezni a nők elleni erőszakot
Vajon megnőtt-e a családon belüli bántalmazások száma a járvány alatt itthon, illetve világszerte? A statisztikák egyértelműek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik