Élet-Stílus

Diana egykori barátnője szerint nem fogja tisztelettel ábrázolni a hercegné utolsó éveit a Netflix sikersorozata

Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Jemima Khan, Diana hercegné egykori közeli barátnője, visszalépett a Netflix The Crown (A korona) című sorozatának forgatókönyvírói munkájától, mert a történetet nem kezelték „olyan tisztelettel és együttérzéssel”, ahogyan azt remélte. Khan elmondta, hogy azért vették fel, hogy segítsen a sorozat alkotójának, Peter Morgannek megírni az ötödik széria forgatókönyvét, amely a Diana 1997-es párizsi autóbalesetben bekövetkezett halálát megelőző éveket tartalmazza.

Khan, aki egy jó kapcsolatokkal rendelkező film- és televíziós producer, akkoriban Diana társasági köréhez tartozott. Soha nem beszélt nyilvánosan a barátságukról, de a Sunday Timesnak most elmondta: „Nagyon fontos volt számomra, hogy barátom életének utolsó éveit pontosan és együttérzően ábrázolják, ahogyan ez a múltban nem mindig történt meg.”

Az ötödik évad által felölelt évekbe tartoznak Diana románcai Hasnat Khan szívsebésszel és Dodi Fayeddel, a Harrods milliárdos tulajdonosának, Mohamed Al Fayednek a fiával. Akkor készült Martin Bashirral a Panorama-interjú is, amikor Camilla Parker Bowles-ra utalva Diana azt mondta: „Hát, hárman voltunk ebben a házasságban, szóval egy kicsit zsúfolt volt”.

Khan elmondta, hogy miután rájött, hogy a történetek olyan irányba mennek, amellyel nem ért egyet, kérte, hogy minden hozzájárulását távolítsák el, és kérte, hogy ne kapjon írói kreditet.

2019-ben Peter Morgan felkért, hogy társszerzőként dolgozzak A korona ötödik évadában, különösen azokon az epizódokban, amelyek Diana hercegnő halála előtti utolsó éveiről szóltak. Hosszas gondolkodás után, mivel korábban soha nem beszéltem nyilvánosan erről, úgy döntöttem, hogy közreműködöm. 2020 szeptemberétől 2021 februárjáig dolgoztunk együtt a vázlaton és a forgatókönyveken. Amikor a társszerzői megállapodásunkat nem tartották be, és amikor rájöttem, hogy az adott történetszálat nem feltétlenül olyan tisztelettel és együttérzéssel fogják elmesélni, ahogyan azt reméltem, kértem, hogy minden közreműködésemet vegyék ki a sorozatból, és elutasítottam a kreditet

– mondta Jemima Khan.

A következő évad várhatóan 2022 novemberében kerül képernyőre. Mint ismeretes, Elizabeth Debicki fogja játszani Dianát, ezzel Emma Corrin helyét veszi át. A sorozat forgatása júliusban kezdődött, Dominic West vette át Josh O’Connor helyét Károly herceg szerepében. Imelda Staunton Olivia Colmant váltja a királynőként, Jonathan Pryce Tobias Menziest váltja Fülöp herceg szerepében, Lesley Manville pedig Helena Bonham Cartertől veszi át Margit hercegnő szerepét. Szintén a szereposztásban szerepel Jonny Lee Miller mint John Major és Bertie Carvel mint Tony Blair.

Khan a néhai euroszkeptikus pénzember, Sir James Goldsmith lánya, egyben a volt miniszter, Zac Goldsmith nővére és Imran Khan pakisztáni miniszterelnök volt felesége.

A Sunday Timesnak adott nyilatkozatában A korona szóvivője azt mondta: „Jemima Khan az első évad óta A korona barátja, rajongója és hangos nyilvános támogatója. Jemima tagja volt a jól tájékozott és változatos források széles hálózatának, akik széleskörű háttérinformációkkal látták el íróinkat és a kutatói csapatot, így biztosítva A korona című dráma kontextusát. Őt soha nem szerződtették a sorozat írójaként”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik