Élet-Stílus

Életnagyságú, őt formázó tortával tisztelegnek Sir David Attenborough előtt

Jacob King / PA Images / Getty Images
Jacob King / PA Images / Getty Images
300 tojást, 20 kg lisztet, 20 kg cukrot, 20 kg vajat, egy deci tejet, 500 g vaníliát, 20 kg párizsi krémet és 7 kg vajkrémet használtak fel a birminghami nemzetközi tortafesztiválon bemutatott alkotáshoz.

Egy tehetséges háromgyermekes anyuka 260 órát töltött Sir David Attenborough életnagyságú másolatának elkészítésével. A másolat különlegessége, hogy egy óriási tortáról van szó.

A 37 éves Stephanie Would a Birminghamben megrendezett, természetet a témájává emelő Cake International nevű, nemzetközi tortafesztiválon mutatta be a legendás természetfilmest egy sziklán ülve ábrázoló, ezért nagyjából 140 centiméter magas alkotását – írja az indy100.

Would és négy segítőjéből álló csapata az életnagyságú tortát David Attenborough-nak ajánlotta, aki májusban ünnepelte 95. születésnapját.

A cukrászok 300 tojást, 20 kg lisztet, 20 kg cukrot, 20 kg vajat, egy deci tejet, 500 g vaníliát és 20 kg párizsi krémet használtak a torta elkészítéséhez, amelyet 7 kg vajkrémmel töltöttek meg.

A csapat a torta mellett egy zsiráf, egy tigris, egy víziló és egy aligátor másolatát is elkészítette.

A Bradfordból származó művész azt mondta:

David Attenborough nemcsak az állatvilágban, hanem a miénkben is legenda. Májusban ünnepelte 95. születésnapját, és úgy gondoltam, hogy ez egy remek módja az ünneplésnek.

Elsa, aki segít nekem, sok képet kinyomtatott David Attenborough-ról, hogy abból dolgozzon. Általában a fejével kezdi, majd a test középső részénél folytatja, ami megtartja a súlyt” – írta le a tortakészítés folyamatát Would, majd további részletekbe bocsátkozott:

„Először is elkezdtük elkészíteni a piskóta körvonalát, amit darabonként sütöttünk ki. Ezután az előre elkészített körvonalakat kezdtük el lassan összerakni. Úgy döntöttünk, ülve ábrázoljuk David Attenborough-t, akit más állatok kisebb tortái vesznek körül. Azzal, hogy Davidet leültettük, nagyobb támasztékot kaptunk, ami a tortába kerülő hozzávalók mennyiségét jobban elbírja. Az arca volt a legtrükkösebb rész, hogy az arcának az apró részleteit is elkapjuk – egy portré elkészítése a legnehezebb, legyen szó bármilyen formátumról.”

Az egészben szerinte az volt a legnehezebb, hogy mindnyájan otthon sütöttek, és a rendezvény helyszínén már csak összerakniuk kellett az elemeket, így nem csak a Birminghamtől 150 kilométerre lévő Bradfordból, hanem Írországból is érkeztek darabok a tortához.

„Nekem nincs semmiféle ipari raktáram vagy sütőm – az egészet darabonként sütöm, majd lassan összeillesztem” – jellemezte az előkészületeket Stephanie Would, aki hét éve vezeti Cake Nation nevű vállalkozását Bradfordban, és korábban már nyert ezüst- és aranyérmet is különböző tortasütő versenyeken.

A rendezvényt a glasgow-i COP26 klímaváltozási konferenciával egyszerre tartják, ahol Attenborough a héten azt mondta a világ vezetőinek, hogy az emberiség „bajban van” a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, a természet elpusztítása és a szén-dioxid légkörbe juttatása miatt.

Oli SCARFF / AFP Stephanie Would és segítője az utolsó simításokat végzik a tortán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik