Élet-Stílus

A Baby Sharkkal kínozták az egykori elítélteket, ezért beperlik a börtönt, ahol ültek

Andy Sacks / Getty Images (illusztráció)
Andy Sacks / Getty Images (illusztráció)
Az oklahomai börtönben az volt a büntetés, hogy órákig folyamatosan csak a gyerekdalt játszották a raboknak.

Volt rabok egy csoportja a héten polgári pert indított az oklahomai megyei hatóságok ellen, azt állítva, hogy a börtön tisztviselői azzal „kínozták” őket, hogy a órákon át a Baby Shark című gyermekdalt hallgatták velük. A per azután indult, hogy tavaly két börtönhivatalnokot és a felettesüket büntetőjogi felelősségre vonták az állítólagos magatartás miatt – írja az AP híre alapján a CBS News.

Daniel Hedrick, Joseph Mitchell és John Basco a polgári perben azt állították, hogy 2019 novemberében és decemberében külön-külön két őr kivette őket a cellájukból az Oklahoma Megyei Fogvatartási Központban, majd „álló stresszhelyzetbe” kényszerítette őket, karjukat a hátuk mögé bilincselve, ezután pedig órákon át kellett hallgatniuk a népszerű gyerekdalt.

Ráadásul állításuk szerint olyan hangosan szólt a Baby Shark, hogy az egész folyosó zengett tőle.

A kereset a magatartást „kínzással egyenértékűnek” írta le, a két tisztet pedig „önkényesnek, romlottnak és szadistának” nevezte, illetve azt is megjegyezte,

  • hogy a Guantanamo-öbölben heavy metal zenét játszottak „fokozott kihallgatási” technikaként az iraki foglyok elszántásgának meggyengítésére,
  • és idézett egy tudományos kutatást arról, hogy a Baby Shark című dal miért különösen irritáló, különösen, ha ismételgetik.

Az Oklahoma megyei seriff hivatala, amely a börtön irányításáért és működtetéséért felelős, és amelyet a perben alperesként neveztek meg, nem válaszolt a CBS News megkeresésére.

2020 októberében a perben megnevezett két volt börtönalkalmazottat Hedrick, Mitchell és Basco állításaival összefüggésben fogvatartottal szembeni kegyetlenkedés és összeesküvés vétségével vádolták meg – jelentette az AP.

Az alkalmazottakat egy másik volt fogvatartottal szemben is ugyanezzel a magatartással vádolták, aki nem csatlakozott a polgári perhez. Ezt a tárgyalást februárra tűzték ki.

„Sajnálatos módon nem találtam olyan bűncselekményt, amely illeszkedett volna ehhez a tényálláshoz” – mondta akkor David Prater Oklahoma megyei kerületi ügyész az AP szerint, majd azt tette hozzá, „jobban örültem volna, ha bűncselekményt jelentenek be ezzel a viselkedéssel kapcsolatban”.

A két alkalmazott a belső vizsgálat során felmondott, közölte a seriff az AP-vel. A viselkedésük engedélyezésével vádolt felettesük nyugdíjba vonult.

A két börtönőr a belső vizsgálat közben felmondott, közölte a seriff az AP-vel, és a viselkedésük engedélyezésével vádolt felettesük is nyugdíjba vonult már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik