Élet-Stílus

A természetben rejlő megoldás (x)

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem során a világnak minden lehetséges megoldással élnie kell, a megújuló energiától kezdve a szél- és napenergián, a bioüzemanyagokon, valamint az elektromos járműveken át a hidrogénig, de magának a természetnek is jelentős szerep jut. A természetes ökoszisztémákba való befektetés a Shell számára is fontos lehetőséget biztosít a nettó zéró kibocsátásra irányuló törekvéséinek eléréséhez, emellett vásárlói karbonlábnyomának csökkentését is segíti.

Egy szakértőkből álló csoport – köztük a Nature Conservancy és a Wetlands International globális természetvédő szervezetek – által készített dokumentum becslése szerint az erdők, gyepterületek és vizes élőhelyek védelme és létrehozása 2030-ig évente több mint 11 milliárd tonnával csökkentheti a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. Ugyan ez egy becsült szám, de ez az USA és az Európai Unió együttes kibocsátásának felel meg. Az erdők és más természetes környezetek megőrzése, illetve védelme tartós hatással van a légkörre, hiszen az éghajlatváltozásért nagy mértékben felelős szén-dioxidot véglegesen tárolják. A természetalapú megoldások – azaz a természetes, illetve módosított ökoszisztémák védelme, helyreállítása, valamint az ezekkel való fenntartható gazdálkodás – kiemelkedő eszközt jelentenek a globális felmelegedés elleni harcban.

Ez egy hatalmas lehetőség, amellyel most azonnal élhetünk és amelynek valósággá kell válnia, a Shell pedig részt vállal ebből. Május 4-től a Shell hazai ügyfelei számára felajánlja a klímabarát tankolás lehetőségét. A Karbonsemlegesítési Szolgáltatást literenként 6 forintos áron vehetik igénybe a vevők a Shell 190 töltőállomásának bármelyikén benzint, gázolajt vagy LPG-t tankolva. A Shell üzleti ügyfelei a Shell töltőállomásain vásárolt üzemanyag használatából származó kibocsátásaikat literenkénti 4,5 forint+ÁFA áron semlegesíthetik.

A Shell tehát gyakorlatilag összekapcsolja a vásárlókat a világ legjobb erdő- és vizes élőhelyvédelmi projektjeivel. Ezek egyike az Andok és az Amazonas-medence között Peruban található Cordillera Azul Nemzeti Park, amely 3,7 millió hektárnyi, nagyrészt veszélyeztetett erdőt foglal magában. Egy másik projekt a Katingan Mentaya, amely 157 000 hektárnyi tőzegláp élőhelyet véd az indonéziai Közép-Kalimantanban. Ez a terület számos kritikusan veszélyeztetett fajnak ad otthont, köztük a túlélő borneói orangutánok, a dél-borneói gibbonok és az orrszarvú majmok 10 százalékának. A környezetvédelmi projektek, amelyekbe a Shell e program keretében beruház, az ott élő emberek javát is szolgálják. Segítik a közösségek életét, például munkahelyeket, oktatást, tiszta vizet és egészségügyi ellátást biztosítanak. A választott kezdeményezések helyszínei azonban nem jelentik azt, hogy azok egyedül az ott felmerülő problémák megoldását célozta meg szolgálják, a programok pozitív hatásai lokációtól függetlenül, egyetemesen járulnak hozzá a környezetvédelemhez.

A fent említett projektek mindegyike karbonkrediteket termel. Minden egyes, függetlenül tanúsított kredit egy tonna szén-dioxidot jelent, amelyet vagy eltávolítanak a légkörből, vagy megakadályozzák, hogy a légkörbe kerüljön. Azzal, hogy vevőink az üzemanyaggal együtt megvásárolják ezeket a krediteket, semlegesítik a vezetésükből származó szén-dioxid-kibocsátást.

A természetalapú megoldások felkarolása és a karbonsemlegesítési szolgáltatás csak egy része a Shell fenntartható jövő irányába tett lépéseinek. A Shell legkésőbb 2050-re nettó nulla karbonkibocsátású vállalattá kíván alakulni, igazodva a változó társadalmi igényekhez. A cél elérése érdekében csökkenti a működéséből, illetve az általa értékesített üzemanyagokból és további termékekből származó kibocsátásokat. Emellett megmaradó kibocsátásait megfelelő technológiák segítségével kivonja és tárolja, illetve semlegesítés révén kiegyenlíteni. Vállalati filozófiájával összhangban a Shell fő irányelve, hogy leginkább elkerülje, másrészt csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, és a fennmaradó mennyiséget pedig semlegesítse, így 2030-ra évente mintegy 120 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyozzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik