Élet-Stílus

Arra ért haza egy angol pap, hogy ellopták a házát

Altaf Shah / 500px / Getty Images
Altaf Shah / 500px / Getty Images
Mike Hall tiszteletes azért autózott haza Lutonba az észak-walesi szolgálati helyéről, mert a szomszédai felhívták, hogy fura dolgok történnek a háza körül. Mire hazaért, a bútorai eltűntek, és valaki megkezdte a ház felújítását. Hall később megtudta, hogy ellopták az adatait, és azokkal visszaélve eladták a házát – írja a BBC.

Mike Hallt augusztus 20-án hívta fel az egyik szomszédja, a lelkész pedig annyira komolyan vette a figyelmeztetést, hogy már másnap reggel autóba ült és Lutonba hajtott. A bejárati ajtóhoz ment, a kulcsa azonban már nem illett a zárba. Egy vadidegen férfi nyitott ajtót, akit Hall megdöbbenésében félretolt, majd belépett a házba. A lelkész otthona teljesen üres volt, eltűntek a bútorok, a szőnyegek, és a függönyök.

A férfi, aki ajtót nyitott, azt mondta, ő egy építőmunkás, aki éppen felújítást végez az új tulajdonos megbízásából. A sokkos állapotban lévő Hall rendőrt hívott. A munkás közben felhívta a megbízóját, aki a helyszínre érve közölte Hallal, hogy a házat egy hónapja megvette, úgyhogy távozzon, mert éppen magánlaksértést követ el.

Mivel a helyi földhivatalban augusztus 4-i hatállyal valóban bejegyezték az ingatlanra az új tulajdonos tulajdonjogát, a rendőrök széttárták a karjukat, és közölték Hallal, hogy nem tehetnek mást, meg kell kérniük, hogy hagyja el a házat. Mivel szerintük semmi sem utalt bűncselekményre, annyit tanácsoltak neki, hogy keressen magának ügyvédet.

A lelkész azonban nem csak egy ügyvédett keresett meg, hanem a BBC-t is, mire a rendőrség csalás elleni osztálya nyomozást indított az ügyben. Kiderült, hogy valaki egy hamis jogosítvánnyal adta ki magát Hallnak, bankszámlát nyitott a férfi nevében, majd 131 ezer fontért (kb. 55 millió forintért) eladta a házat, mely így jogilag az új tulajdonosé lett.

Az ügyvédek, akik részt vettek az adás-vétel lebonyolításában csak annyit nyilatkoztak, hogy nem kommentálják az ügyet, amíg tart a nyomozás, melyben együttműködnek a rendőrséggel. A földhivatal csak a tavalyi évben több mint 3,5 millió font (közel másfél milliárd forint) kártérítést fizetett ki hasonló ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik