Élet-Stílus

Rejtély: két hónap után, élve került elő egy férfi a túlélhetetlen szibériai vadonból

oxygen / Getty Images
oxygen / Getty Images
Két hónapra eltűnt egy 45 éves férfi a szibériai Jakutföldön. Amikor előkerült, több mint háromszáz kilométerre volt onnan, ahol utoljára látták, pedig nem volt járműje. Senki sem tudja, hogyan élhetett túl ilyen hosszú időn át egy ilyen kegyetlen vidéken, ő pedig azt mondja, semmire sem emlékszik. Ráadásul mindez egyszer már megtörtént vele.

Valódi csodaként ír a helyi sajtó a szibériai Jegor Krivosapkin megmeneküléséről. A 45 éves rénszarvaspásztort augusztus végén látták utoljára Jakutföldön, aztán hónapokra nyoma veszett. Amikor nemrégiben előkerült, már bőven -20 fok alatt volt a térségben az átlaghőmérséklet, és a farkasok, illetve medvék állandó halálos veszélyt jelentettek egy magányosan kóborló emberre – írja a Mirror című brit bulvárlap.

Krivosapkin 305 kilométerre attól a helytől került elő, ahol két hónappal korábban utoljára látták. Kórházba szállították, a testén súlyos, de nem életveszélyes fagyási sérülések voltak. Amikor arról kérdezték, hogyan sikerült ilyen hosszú időn át életben maradnia a világ egyik legkegyetlenebb vidékén, azt mondta, nem emlékszik semmire, az agya kikapcsolt, elveszítette a kapcsolatát a valósággal.

Többen úgy gondolják, hogy Krivosapkin megtalálhatott egyet azokból a konzervkészletekből, melyeket még a nyolcvanas években, a szovjet hatóságok szórtak szét a tundrán az esetlegesen eltévedő szarvaspásztoroknak, de még ha így is történt, az messze nem magyarázat mindenre.

Krivosapkin nem először tévedt el a szibériai vadonban. Két éve, 2019 júliusában hat hétre veszett nyoma. Akkor azt mondta, csak bolyongott, miután a környéken pusztító erdőtüzek füstje miatt elveszítette az irányérzékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik