Élet-Stílus

Hozzáment hétköznapi hercegéhez a japán császár unokája, ezzel elvesztve hercegnői címét

STR / JIJI PRESS / JAPAN POOL / AFP
STR / JIJI PRESS / JAPAN POOL / AFP
Egyetemen ismerkedtek meg, szóval már régóta egy párt alkotnak, mégis voltak, akik tüntettek az esküvőjük ellen.

Mako japán hercegnő feleségül ment egyetemi szerelméhez, Komuro Keihez, így végleg elveszítette uralkodói státuszát – közölte a BBC.

A japán törvények szerint a császári család női tagjai elveszítik státuszukat, ha „közemberrel” kötnek házasságot, míg a férfi tagok nem. Az uralkodói esküvők szokásos szertartásának elemei ennek megfelelően kimaradtak a ceremóniából, a 30 éves ara pedig – aki a császár másodszülött fiának, Akisino hercegnek a lánya – nem fogadta el azt a fizetséget sem, ami ilyenkor, az uralkodói családból való távozáskor jár a hercegnőknek.

Így Mako hercegnő lett az első női tagja a japán császári családnak, aki az uralkodói ceremóniát és a fizetséget is visszautasította.

A pár a házasságkötés után várhatóan az Egyesült Államokba költözik, ahol Komuro ügyvédként dolgozik majd. A költözés elkerülhetetlen összehasonlítást váltott ki a brit királyi családdal, egészen pontosan Meghan hercegnével és Harry herceggel, amiért az ifjú pár a  a  BBC szerint megkapta a „Japán Harryje és Meghanja” becenevet.

Ahogy Meghan Markle-t, úgy Komuro Keit is intenzív vizsgálatnak vetette alá a hapn nyilvánosság, mióta 2017-ben bejelentették, hogy ő Mako hercegnő párja. Eredetileg 2018-ban terveztek egybekelni, de a japán sajtóban nagy visszhangot keltett, hogy Komuro anyja kölcsönkért egykori élettársától, és a pénzt nem tudta visszafizetni, ezért az esküvőt akkor elhalasztották.

Legutóbb pedig azért kritizálták a Komurot, mert lófarokba kötött hajjal tért vissza Japánba, ami az országban szokatlan hajviseletnek számít a férfiaknál.

Az esküvő előtti sajtótájékoztatón Mako hercegnő bocsánatot kért, amiért kellemetlenségeket okozott a népének a párválasztásával, de azt mondta,

Számomra Kei pótolhatatlan – így a házasság egy szükséges döntés volt.

A rangjáról lemondó hercegnő magánéleti döntését azonban annyira nem hagyja nyugodni a japánok egy részét, hogy kedden kisebb tömeg vonult Tokió utcáira az esküvő ellen tüntetni.

Kazuhiro NOGI / AFP Az esküvő ellen tiltakozó menet október 26-án

Ajánlott videó

Olvasói sztorik