Élet-Stílus

Elefánt ölhette meg az orvvadászt, akinek holttestét Dél-Afrika legnagyobb nemzeti parkjában találták meg

Richard Taylor / 500px / Getty Images (illusztráció)
Richard Taylor / 500px / Getty Images (illusztráció)
Orvvadászat nyomai után kutattak a vadőrök, amikor a feltételezett orvvadász maradványaira bukkantak.

Vélhetően egy elefánt ölte meg azt a feltételezett orvvadászt, akit holtan találtak meg egy dél-afrikai nemzeti parkban – közölték a park illetékesei.

Az ABC News arról ír, hogy a Kruger Nemzeti Park hivatalos Twitter-profilján a múlt héten megjelent egy bejegyzés, miszerint a vadőrök nyomkövetés közben felfedeztek egy holttestet az óriási vadrezervátum Stolznek nevű részén a csütörtöki napon.

Az elhunytnak kizárólag a feltételezett foglalkozását közölték, a személyazonosságát nem, de azt azért hozzátették, hogy a vadőrök az akció során nem találkoztak elpusztult állatok maradványaival. A park tisztviselői a bejegyzésben egyúttal meg is ragadták az alkalmat, hogy felhívják a figyelmet:

a parkban a vadászat illegális és veszélyes.

„A bűnözők az életüket és a szabadságukat is elveszíthetik” – áll a közleményben.

A Kruger Nemzeti Park Dél-Afrika legnagyobb vadvédelmi területe, amely közel 5 millió hektáron terül el. A vadrezervátum egyben az ország egyik legsúlyosabban érintett vidéke, ha az orrszarvúak illegális levadászásáról van szó. A park orrszarvúállománya 2013 óta 60 százalékkal csökkent. 2020 első felében 166 orrszarvút vadásztak le Dél-Afrikában, ráadásul az elejtett állatok több mint felét, 88 rinocéroszt a Kruger Nemzeti Parkban ejtettek el.

A hivatalos adatok szerint jelenleg 3529 fehér és 268 fekete orrszarvú él a Kruger Nemzeti Parkban.

Az orrszarvúakat célzó orvvadászat elleni küzdelem jegyében a nemzeti parkban a járőrök számát megemelték, és a járőrözések számát is fokozták az elmúlt hónapokban, valamint kutyákat és fejlett felderítő technológiákat is használnak már a gyanúsítottak felkutatására.

A fokozott ellenőrzés úgy tűnik, hogy működik: július és szeptember között közel 30 százalékkal megnőtt a parkban letartóztatott orvvadászok száma a tavalyi év azonos időszakához képest a dél-afrikai nemzeti parkok szövetsége szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik