Élet-Stílus

Felfüggesztették a kaliforniai matektanárnőt, miután videó készült az indiántáncáról

A tanárnőn egy papírtollakból készített fejdísz volt az őrült, amerikai őslakosokat imitáló tánca közben, amit az egyik őslakos gyökerű tanulója örökített meg.

Egy kaliforniai tanárnőt szabadságra helyeztek, miután egy videó készült róla, amelyen egy indián táncot utánoz az órán. A felévetelek aztán gyorsan fel is kerültek a közösségi oldalakra. A Riverside Egyesített Iskolai Kerület igazgatása csütörtökön közleményben erősítette meg az esetet, megjegyezve, hogy a tanárnőt – akit nem azonosítottak – szabadságra küldték, amíg kivizsgálják a történteket.

A közleményt a John W. North középiskola is megosztotta az interneten – írja a People.

Az egyik tanárunkról készült felvétel széles körben elterjedt a közösségi médiában. (…) Ez a viselkedés teljesen elfogadhatatlan és sértő ábrázolása a hatalmas és kiterjedt indián kultúráknak és gyakorlatoknak

– fogalmaz a közlemény.

„Tettei nem képviselik kerületünk értékeit. (…) A Riverside Egyesített Iskolai Kerület értékeli a sokszínűséget, a méltányosságot és a befogadást, és nem nézi el az ezen értékekkel ellentétes viselkedést” – folytatódik a szöveg.

A szóban forgó videó először csütörtökön bukkant fel az Instagramon Akalei Brown által, aki szerint az iskola egyik indián diákja vette fel a klipet matematikaórán. Brown szerint a diák biztonsági okokból nem kívánja magát azonosítani.

Folyamatosan úgy tekintenek ránk, mint egy kabalára, ami kevesebb, mint az ember

– mondta Brown az NBC Newsnak, majd arról beszélt, hogy szerinte eljött a változás ideje.

A videón a tanárnő papírtollakból készült fejdíszt visel, miközben táncol és ugrál az osztályteremben, és azt skandálja, hogy „SohCahToa” – ami egy emlékeztető eszköz, melynek segítségével a tanulók memorizálhatják a trigonometria három fő függvényének, a szinusznak, a koszinusznak és a tangensnek a nevét.

A diák által rögzített többi videón az is látható, ahogy a tanárnő látszólag egy „vízistennőhöz” imádkozik, később pedig egy „sziklaistenre” hivatkozik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Akalei Brown (@corn_maiden_designs) által megosztott bejegyzés

Brown az NBC Newsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy reméli, a tanárnőt felvilágosítják, és gondoskodnak róla, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi egy őslakos gyökerű diákkal.

Több törvényhozó, köztük James C. Ramos kaliforniai képviselő – az első kaliforniai indián őslakos, akit beválasztottak az állami törvényhozásba – egy közös nyilatkozatban szólalt fel a videó kapcsán.

„Teljes mértékben elítéljük a John W. North középiskolában a hét elején történt cselekményeket. A tanár viselkedése rendkívül helytelen és sértő volt” – írták.

Alig néhány héttel ezelőtt Kalifornia állam kötelező tantárgyként írta elő az etnikai tanulmányokat a kaliforniai középiskolákban. Sajnos a színesbőrű diákok számára az olyan momentumok, mint a John W. North középiskolában történtek, azok a kevés pillanatok, amelyekben az örökségük megjelenik az osztályteremben. Annak ellenére, hogy ezek a momentumok pontatlanok és helytelenek. (…) Biztosítanunk kell, hogy a diákok pozitív, pontos és megfelelő módon tanuljanak önmagukról.

Miközben a vizsgálat folytatódik, a Riverside Egyesített Iskolai Kerület vezetősége azt nyilatkozta, hogy ők „mélyen elkötelezettek a befogadó gyakorlatok és irányelvek bevezetése mellett, amelyek tiszteletben tartják kerületünk és a régió gazdag sokszínűségét”.

„Együtt fogunk dolgozni diákjainkkal, családjainkkal, személyzetünkkel és közösségünkkel, hogy visszanyerjük a bizalmukat” – fogadkoztak csütörtöki nyilatkozatuk lezárásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik