Élet-Stílus

Beperli a tankerületet a nembináris diák, akit a hosszú haja miatt függesztettek fel

NBC News
NBC News
„Megtagadták tőlük a tantermi oktatást, kizárták őket a tanórán kívüli tevékenységekből, és arra kényszerítették őket, hogy több mint egy hónapra felfüggesszék és elkülönítsék őket társaiktól” – áll a keresetben.

A texasi Houston külvárosában található Magnolia Független Iskola Kerület diákjainak több követelményt is be kell tartaniuk, ha a frizurájukról van szó. Ezek közé tartozik, hogy fürtjeiket „tisztán, ápoltan és a szemtől távol” tartsák, „mindig megfelelő higiéniával” gondozzák, és „természetes hajszínük legyen”.

A fiúk esetében a kerületi szabályzat még szigorúbb:

  • nincs szakáll, bajusz vagy hosszú pajesz;
  • nincs kontyba tűzött vagy lófarokba fogott;
  • és nincs a fül aljánál hosszabb hajkorona.

Legalább hat fiút, és egy fiúnak születő, de magát nembinárisnak valló diákot is felfüggesztettek a megengedettnél hosszabb hajviseletük miatt.

A Texasi Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió által csütörtökön benyújtott szövetségi kereset szerint ez a büntetés elfogult, és sérti mind az alkotmányos jogaikat, mind az alkotmány 14. kiegészítésének IX. cikkelyét, azt a szövetségi törvényt, amely tiltja a nemi alapú diszkriminációt az iskolákban. A diákok, akiket monogramjukkal azonosítottak, a szabályzat végrehajtásának leállítását kérik – számolt be az NBC News.

Megtagadták tőlük az osztálytermi oktatást, kizárták őket a tanórán kívüli tevékenységekből, és arra kényszerítették őket, hogy jóval több mint egy hónapra felfüggesszék és elkülönítsék őket társaiktól, egyszerűen azért, mert ezek a diákok nem felelnek meg az iskola nemekről alkotott sztereotip elképzeléseinek

– olvasható a Texas déli körzetének amerikai kerületi bíróságán benyújtott keresetben.

Az iskolakörzet csütörtökön közölte, hogy felülvizsgálja a keresetet, és hogy a vezetőség és az iskolaszék is vizsgálja a szülők által benyújtott panaszokat.

„A Magnolia Független Iskola Kerület tiszteletben tartja a különböző nézeteket, és tiszteletben tartja a polgárok jogait, hogy a változás mellett érveljenek” – közölte Denise Meyers szóvivőnő egy emailben, hozzátéve, hogy az iskolákat rendszeresen megkérik arra, hogy a alkalmazkodjanak a gyerekek vallásához, nemi identitásához, fogyatékosságához, és hogy a tankerület „minden törvényben meghatározott tényezőt figyelembe vesz, amikor az ilyen kéréseket mérlegeli”.

A Texasi Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió tavalyi felmérése szerint az államban közel ötszáz állami iskolai körzetben van valamilyen formában csak fiúkra vonatkozó hajhossz-szabály.

Az iskolai frizurák Amerika-szerte vitás kérdéssé váltak, különösen azokban a körzetekben, ahol a színes bőrű diákok azt mondják, hogy hazaküldték őket, vagy felszólították őket, hogy vágják le a hajukat, ami a polgárjogi aktivisták szerint diszkriminatív.

A kérdés tavaly nyáron ismét országos figyelmet kapott, amikor egy texasi szövetségi bíró megakadályozta, hogy a szintén Houston közelében lévő Barbers Hill Független Iskolai Körzet olyan öltözködési szabályzatot hajtson végre, amely megtiltotta egy fekete tinédzsernek, hogy megtartsa raszta haját, és iskolai felfüggesztésre is ítélte volna.

Brian Klosterboer, a jogvédő szervezet munkatársa szerint a magnoliai tankerület olyan szintre emeli a fegyelmezést, amely káros a diákok tanulására. Szerinte ezek a diákok sem tanulmányi sem egyéb szempontból nem problémásak.

Az egyik fiú latin származású, és hosszú lófarkat visel, apját és nagybátyját utánozva a családi örökség részét képező frizurával – mondta Klosterboer. A 9 éves, általános iskolába járó fiút a kereset szerint először több mint egy hónapra függesztették fel az iskolában, majd egy alternatív, fegyelmező oktatási programba kényszerítették egy másik intézményben.

Most magántanuló, míg a húgát, aki ugyanabba az általános iskolába jár, és akinek szintén hosszú haja van, nem büntették meg.

„Nem hiszem, hogy találkoztunk már olyannal, amit a Magnolia tesz – hogy jelentős számú diákot büntetnek” – mondta a jogvédő, majd azzal folytatta, hogy

három diákot kitettek az iskolából, másik hármat pedig felfüggesztettek öt hétre.

Klosterboer elmondta: a diákok alig várták, hogy a világjárvány idején kihívásokkal és fennakadásokkal teli tanév után ismét az osztályteremben tanulhassanak személyesen. Majd arról beszélt, hogy nem tudja, az iskolakörzet miért „érvényesítette ilyen erőteljesen” a hajviselési szabályzatát, de az egyik felperesnek már öt éve hosszú haja van anélkül, hogy egyszer is fegyelmi eljárást indítottak volna ellene.

A szabályt a nyár folyamán néhány diák és szülő is ellenezte az iskolatanács ülésén. Egy korábbi nyilatkozatában a tankerület azt közölte, hogy ez az öltözködési szabály már évek óta létezik.

„A differenciált öltözködési és ápolási előírások nem sértik a IX. cikkelyt, és minden évben szerepelnek a tanulók kézikönyvében” – áll a közleményükben, ami úgy folytatódik, hogy „a Magnolia öltözködési szabályzatra vonatkozó megközelítése tükrözi közösségünk egészének értékeit”.

De Danielle Miller, akinek 11 éves gyermeke, a fenti képen látható Tristan nem bináris, és a per egyik felperese, nem ért egyet ezzel. Szerint Tristan vállig érő hajának hossza és viselési módja nem csökkenti gyermeke tanulási képességét, és a tanáraik is elfogadják azt.

Tristan erősnek és magabiztosnak érzi magát hosszú hajjal. (…) Tristan haja mindig tiszta és nincs az arcában. Pár naponta kiegyenesítem, mert így szereti. Néha szeret lófarkat vagy hajgumit viselni is

– mondta Miller a gyerekéről.

Az iskolai körzet adminisztrátorai azonban Miller szerint az ő gyermekét fiú tekintik, és ez vezetett Tristan kilenc napos felfüggesztéséhez. Ráadásul további potenciális büntetéssel kell szembenéznie, ha nem vágja le a haját.

Miller azt is hozzátette, hogy nem szeretné, ha emiatt kellene kivennie a gyerekét az iskolából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik