Élet-Stílus

SYNLAB: okoslelet segít a prevencióban (x)

SYNLAB
SYNLAB
Nemcsak a betegség meglétét lehet megállapítani a megfelelő laborvizsgálatokkal, hanem megelőzni is a problémát – éppen ezért a személyre szabott orvoslásé lesz a jövő, amihez a SYNLAB újtásai is jelentősen hozzá tudnak járulni.

SYNLAB

Az orvosi trendek már évek óta a személyre szabott orvoslás felé mutatnak, ennek pedig a legfontosabb alapja a megfelelő diagnózis és az egyéni egészségügyi állapot felmérése – mindkettő a laborvizsgálattal kezdődik. Az átlagember fejében a laborvizsgálat még mindig azt jelenti, hogy betegség esetén egy rutineljárással megnézik, merre lehet a baj. Pedig ma már egy vérvétel segítségével milliónyi dolog kiderülhet az emberről – többek között az is, hogy az általa választott sporthoz milyen étrendkiegészítőket kellene szednie még, hogy egyes gyógyszerekre hogyan reagál a szervezete, vagy az, hogy milyen betegség kialakulására kell odafigyelnie a későbbiekben. Póda Tamással, a SYNLAB Hungary Kft. kereskedelmi és marketing igazgatójával beszélgettünk.


Laborszolgáltató több is van jelenleg a piacon. Miben kínál ezekhez képest újat a SYNLAB?

A SYNLAB Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. Mintegy 900 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, és 20 ezernél is többet világszerte. A vállalat az innovatív megoldásokra specializálódott: évről évre újabb és újabb termékeket vezetünk be, amelyek előre lendítik a diagnosztikai szolgáltatások minőségét és lehetőségeit. Ilyen újítás például az okoslelet, amit a digitalizáció fejlődése hívott életre: a mesterséges intelligenciát használó megoldás sokkal pontosabb laborelemzést képes végezni, mint a hagyományos megoldások.

Mitől okos a lelet, miben nyújt újat egy hagyományos kiértékeléshez képest?

A mesterséges intelligenciát 100 millió laboreredményen, 10 millió páciens (természetesen anonim) adatain, és 20 évnyi adatanyagon tréningeztük, ennek köszönhetően olyan eltérésvariánsokat is ki tud szűrni, amire egy orvos magától talán nem lenne képes. Ez egy hasznos segítség az elemzés során, ugyanis ezek az összefüggések olyan, éppen kialakuló betegségekre vagy azok kockázatára is felhívhatja a figyelmet, amit a rengeteg adatpont elemzése nélkül észre sem lehetne venni. Jelenleg az okoslelet 70 paraméterrel dolgozik (egy hagyományos laborvizsgálatnál 30 paraméter a rutin), és a valós életből vett tapasztalatok szerint rendkívül pontosan dolgozik.

SYNLAB

Ha jól értem, nemcsak a kezelés, hanem megelőzés céljából is hasznos egy ilyen lelet. Mi alapján szűri ki, hogy a későbbiekben valamilyen betegség alakulhat ki?

Az eltérések variánsából megmondja, hogy milyen értékek alacsonyak vagy magasak, és ez a későbbiekben miért lehet probléma. De ha már megelőzés: a SYNLAB éppen nemrég kötött együttműködést egy hallókészülék-gyártóval, ami elsőre ugyan furcsa párosításnak tűnhet, de nagyon fontos hozadéka van: a hallásromlás ugyanis a diabétesz egy fontos tünete, ezzel viszont nagyon kevés ember van tisztában. A hallókészülék-gyártó egy újabb páciens érkezésénél értesíti a SYNLAB-ot, ahol elvégzünk egy laborvizsgálatot, ebből pedig kiderülhet, hogy cukorbeteg-e az illető, vagy valami más okból gyengült a hallása. A diabétesz ugyan nem visszafordítható, de ha ilyenkor időben észrevesszük, még nagyon jól kezelhető és megakadályozható az, hogy súlyosabb tünetekkel, komoly társbetegségekkel járjon.

A személyre szabott orvoslás egyértelműen a jövő egy nagy lehetősége. Mit lehet egy laborvizsgálatból kiszűrni azon kívül, hogy a fennálló betegségeket vagy azok kockázatát elemzik?

A laborvizsgálatokból eredményéből rengeteget tapasztalhatunk. Léteznek nálunk már például, és használatban is vannak, olyan laborcsomagok, amelyek a farmakogenetikai vizsgálatokra fókuszálnak, azaz arra, hogy egy adott embernek hogyan fog reagálni a szervezete bizonyos gyógyszerösszetevőkre. A gyógyszerek ugyanis, bár univerzálisan kaphatók mindenki számára, máshogy hatnak az egyik embernél, mint a másiknál. Ez az eltérés alapvetően kicsi: van, aki érzékenyebb egy fájdalomcsillapítóra, van, akinek többet kell belőle szednie – de akadhat olyan különbség is, ami gyakorlatilag hatástalanná tesz egy vegyületet a szervezetben, vagy éppen mérgező lehet egy adott ember számára. A farmakogenetikai laborvizsgálatunk ezt képes kimutatni, és több mint 500, a gyógyszerkészítés során gyakran használt vegyületről tudja megmondani, az adott személy számára hatásos és biztonságos-e. Ezzel nemcsak az egészségünket védhetjük, de felesleges pénzkidobástól is megóvhatjuk magunkat – hiszen nem kezeljük a problémánkat olyan szerekkel, amelyek számunkra hatástalanok vagy mérgezőek.

SYNLAB

A SYNLAB sportdiagnosztikai üzletággal is rendelkezik, sportolókat is vizsgálnak versenyszezonban. Milyen extra információkra van szüksége egy sportolónak ahhoz, hogy kihozhassa magából a maximumot?

A SYNLAB a Magyar Olimpiai Csapat, az UEFA és az MLSZ hivatalos laborcégeként sportolókat is szűr, az itt szerzett tapasztalatokat pedig lakossági laborcsomagba is átültetjük. A tokiói olimpia előtt több mint 70 sportolóval dolgoztunk együtt, akik személyre szabott laborcsomagot kaptak tőlünk, amely segítségével ki lehetett szűrni, hogy az adott sporthoz éppen milyen vitaminból vagy ásványi anyagból van szüksége többre, miből van hiány a szervezetében, és hogyan tudná maximalizálni a teljesítményét. Majdnem mindegyik sportolónál találtunk egyébként valamilyen javítanivaló problémát. Az élsportolóknál az ilyen már nagyon sokat nyomhat a latban: ha testileg például ki is tudják hozni magukból a maximumot, fejben ugyanúgy elfáradhatnak a vitamin- és ásványianyag-hiány miatt, de sokuknál a testi teljesítményt is lehet javítani ezek megfelelő beállításával.

Hogyan lehet egy ilyen vizsgálat lakossági csomagként is hasznos?

A civileknek nem feltétlenül a teljesítménymaximalizálás a cél, ennek ellenére a hobbisportolók is sokat profitálhatnak abból az információból, hogy éppen milyen vitaminból vagy ásványi anyagból van hiány a szervezetükben. Aki pedig nem sportol, de egészségtudatos, annak is fontos lehet egy ilyen vizsgálat: lehet, hogy havonta több ezer, sőt, több tízezer forintot feleslegesen adnak ki étrendkiegészítőkre, pedig sokra nem is lenne szükségük – vagy éppen ellenkezőleg, teljesen másból kéne extrán bevinniük a szervezetükbe.

SYNLAB

Póda Tamás, SYNLAB Hungary Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója

Ez most azért is különösen fontos, mert a vitaminok szedése az átlagember számára a koronavírus-járvány alatt még inkább előtérbe került, készültek ugyanis kutatások arra, hogy milyen vitaminok és ásványi anyagok tudják segíteni a szervezetet a védekezésben. A SYNLAB egyébként az egyetlen olyan laborszolgáltató, ami a járvány alatt nem leépített, hanem fejlesztett, jó részben hála a laborszemélyzetnek, akik sokszor embertelen mennyiségű munkával biztosították, hogy a diagnosztikai szolgáltatások működjenek, és a páciensek hozzájussanak a laborleleteikhez. A SYNLAB 2020-ban körülbelül 300 ezer PCR-tesztet végzett, ami fontos, de nem ezt emelném ki: ami még ennél is fontosabb, hogy emellett a többi diagnosztikai szolgáltatás sem állt le, a cég 40 millió egyéb vizsgálatot is képes volt elkészíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik