Élet-Stílus koronavírus

30 nap karanténra kötelezi azokat a tanulóit egy floridai iskola, akik beoltatják magukat Covid ellen

Az iskola vezetése attól tart – teljesen megalapozatlanul – , hogy az újonnan beoltott tanulók megfertőzhetik koronavírussal a társaikat.

Miamiban egy magániskola előírja a diákjainak, hogy minden adag koronavírus elleni vakcina felvétele után 30 napig maradjanak otthon – közölte a Business Insider.

A többi tanulóra és az iskolai közösségünkre gyakorolt lehetséges hatás miatt a beoltott diákoknak az oltás után 30 napig otthon kell maradniuk minden egyes adag, így az emlékeztető oltás után is. A diákok 30 nap után térhetnek vissza az iskolába, amennyiben egészségesek és tünetmentesek

– áll a Centner Academy szülőknek küldött levelében a WSVN helyi hírportál szerint.

A levél arra is megkéri a szülőket, hogy a fertőzés átterjedésének lehetőségét csökkentendő várjanak a gyermekeik beoltásával nyárig.

Az iskola tisztviselői a helyi lapnak elmondták, hogy a 30 napos karanténra vonatkozó szabályt azért találták ki, mert szerintük fennáll annak a veszélye, hogy a beoltott diákok megfertőzik azokat, akik nem kaptak még oltást.

A WSVN-nek nyilatkozó fertőző betegségekkel foglalkozó szakértő ezt a hiedelmet ugyanakkor „tudományos fikciónak” nevezte.

„Mi történik 30 nappal az oltás után? Miféle képtelenség ez?” – mondta Dr. Aileen Marty, a Florida Nemzetközi Egyetem munkatársa.

„Honnan vették ezt? Az ajánlásokban nincs semmi ilyesmi, (…) ezt ők találták ki. Ez tudományos fikció, még csak nem is tudományos fikció, mert ez tiszta kitaláció.”

Az Egyesült Államokban engedélyezett COVID-19 vakcinák (Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson és AztraZeneca) egyike sem „tartalmazza a COVID-19-et okozó vírust” – olvasható a az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) honlapján, ahol ezt követően azt is egyértelműen leírják, hogy a koronavírus elleni vakcina nem betegítheti meg koronavírussal az embert.

A CDC szerint az oltások olyan tüneteket okozhatnak, mint a láz, de ez teljesen normális, annak a jele, hogy „a szervezet védelmet épít ki a vírus ellen”.

Az egészségügyi tisztviselők arra kérik a szülőket, hogy minél hamarabb oltassák be gyermekeiket a koronavírus ellen.

„Az iskolák a tanárok, a személyzet, a családok és a jogosult diákok körében a COVID-19 elleni védőoltásról szóló tájékoztatással, a vakcinába vetett bizalom és bizalom ösztönzésével, valamint olyan támogató irányelvek és gyakorlatok kialakításával segíthetik elő a védőoltások beadását, amelyek a lehető legkönnyebbé és kényelmesebbé teszik az oltást” – olvasható ugyanitt a gyerekek beoltásával kapcsolatban.

A koronavírus gyorsan terjed az iskolákban. Az Insider több esetet is felelevenít a közelmúltból: egy oltatlan kaliforniai tanárét, aki maszk nélkül olvasott fel a diákjainak, amivel összesen 26 embernek adta tovább a fertőzést, és egy Mississippi állambeli nyolcadikos diákét, aki augusztusban, mindössze egy héttel az iskolakezdés után halt bele a fertőzés szövődményeibe.

Az iskola a WSVN-nek adott nyilatkozatában így védte furcsa szabályt:

A Centner Academy legfőbb prioritása diákjaink jóléte és biztonságérzete az oktatási környezetünkben. Ezeknek a prioritásoknak megfelelően fogunk továbbra is cselekedni. (…) A családoknak ma elküldött email is ezeken a prioritásokon alapult.

A tanévkezdéssel párhuzamosan felfutó negyedik hullám nem csak az Egyesült Államokban növelte az iskolai fertőzések számát, hanem hazánkban is, ahol már több mint kétszáz iskolában kellett elrendelni valamilyen intézkedést a koronavírus miatt szeptember eleje óta.

Több mint 200 iskola van, ahol a koronavírus miatt el kellett rendelni intézkedést
Egy szigorítás történt a tanév kezdete óta: a beoltott, de igazolt fertőzöttnek 10 napos karanténba kell vonulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik