Élet-Stílus

5 millió dollárra perli a Canont, mert üres nyomtatópatronnal nem tudott szkennelni

cstar55 / Getty Images (illusztráció)
cstar55 / Getty Images (illusztráció)
A New York-i férfi fél éve vette a multifunkcionális nyomtatót, ami miatt perre ment a céggel.

Egy queens-i férfi 5 millió dolláros, azaz több mint 1,5 milliárd forintnak megfelelő összegű csoportos keresetet nyújtott be a Canon amerikai leányvállalata ellen, azt állítva, hogy a multifunkciós nyomtatóik nem képesek beolvasni a dokumentumokat, ha a tintapatronok lemerültek – írja a Foxhoz tartozó WTXF-TV nevű philadelphiai csatorna honlapja.

David Leacraft október 12-én nyújtotta be a keresetet az egyik New York-i bíróságon.

A férfi a bírósági dokumentumok szerint 2021 márciusában vásárolt egy Canon PIXMA MG2522 All-in-One nyomtatót egy helyi Walmartban, amelyet a reklámnak megfelelően szkennelési célokra szánt.

Miután megvásárolta és használta a készüléket, megtudta, hogy a készülék nem működik szkennerként, ha a tintapatronok kifogytak vagy a töltöttségük alacsony

– áll a bírósági dokumentumban, ami így folytatódik:

„Leacraft felperest sérelem érte és kárt szenvedett a Canon szóban forgó magatartása következtében. (…) Nem vásárolta volna meg a készüléket, vagy nem fizetett volna érte annyit, ha tudta volna, hogy a dokumentumok beolvasásához a tintát fenn kell tartania a készülékben.”

A dokumentum azt állítja, hogy a Canon egy internetes fórumon hasonló panaszokra úgy felelt, „erre nincs megoldásuk”.

A férfi ügyvédje, Mark Reich pedig azt mondta a keresettel kapcsolatban: a Canon a reklámjaiban azt hirdeti, hogy multifunkciós nyomtatói képesek nyomtatni, másolni és szkennelni, és azt, hogy a tinta szerinte nem szükséges a szkenneléshez. A Canon viszont megtévesztő módon „arra kényszeríti a fogyasztókat, hogy tintapatronokat vásároljanak, függetlenül attól, hogy szándékukban áll-e tintát használni”.

Leacraft a jótállás megsértése mellett két további törvénysértéssel is vádolja a céget, mert úgy gondolja, a Canon

megtévesztő, tisztességtelen és félrevezető cselekményeket és gyakorlatokat követett el, amelyek közé tartozik többi között az, hogy nem fedte fel: az All-in-One nyomtatókat olyan módon tervezték, amely alkalmatlanná és rendeltetésükre használhatatlanná teszi azokat.

A bírósági dokumentumok szerint a Canont „jogalap nélküli gazdagodássa”” is vádolják, mivel bevételeket szerzett azoktól a fogyasztóktól, akiknek tintapatronokat kellett vásárolniuk, amikor csak szkennelni akartak.

A csatorna megkereste a céget is, hogy kommentálja az ügyet, de ez eddig nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik