Élet-Stílus

A szicíliai egyház lépett: kitiltották a keresztszülőket a keresztelőkről a keresztapák földjén

A cataniai egyházmegye vezetői azért döntöttek így, mert sokan az ajándék aranyláncok és a kapcsolatépítési lehetőség reményében maffiozókat választanak a gyerekük keresztapjának.

A katolikus egyház helyi vezetése úgy határozott, a jövőben keresztszülők nélkül keresztelnek – mivel attól tartanak, a szülők és a maffia kihasználják a szent ceremóniákat.

A cataniai egyházi vezetők ebben a hónapban három évre szóló tilalmat rendeltek el a keresztszülők keresztelőkön való megnevezésére, azt állítva, hogy sok szülő helyi hatalomgyakorlókat választ keresztszülőnek, mert jobban érdekeltek abban, hogy arany nyakláncokat és kapcsolatépítési lehetőségeket biztosítsanak a családjuknak, mint megfelelő lelki vezetést – írja a New York Times.

A régió püspökei és papjai is osztották az aggodalmakat, hogy ez a ma már főként világi szokás felbátoríthatja a szervezett bűnözés szereplőit, ahogyan Giuseppe Fiorini Morosini érsek állítólag érvelt Ferenc pápának írt 2014-es levelében.

„Ez egy kísérlet” – mondta Salvatore Genchi, Catania általános helynöke a tilalomról. Bár Genchi legalább 15 gyermek keresztapja, a cikk szerint azzal érvelt: az egyházmegye legtöbb keresztszülője nem alkalmas arra, hogy ennyi felelősséggel zsonglőrködjön.

Angelo Alfio Mangano tiszteletes, a cataniai Saint Maria in Ognina templom plébánosa a Timesnak elmondta, hogy helyesli az új tilalmat, mert így legalább többet nem kell foglalkoznia azokkal „fenyegetésekkel”, amelyeket olyan kétes alakoktól kap, akik olykor visszaélnek a keresztszülői pozíciójukkal.

Salvatore Cuffaro volt szicíliai elnök – aki közel húsz gyermek keresztapja, és aki korábban öt évet ült börtönben, mert egy maffiafőnöknek adott tippet a kormány megfigyeléséről – a lapnak azt mondta, hogy tisztelettel kezeli a szentséget, és ő maga nem is tud olyanról, hogy egy maffiózó vallási értelemben is keresztapává vált volna Olaszországban.

Annak ellenére, amit egyes papok gondolnak, minden keresztgyermekemre odafigyeltem

– mondta Cuffaro, hozzátéve, hogy körülbelül minden huszadik kérést fogadott csak el.

A tiltás állítólag gátat szabott a szicíliai régió élénk és pazar keresztelői ünnepségeinek, de a döntés miatt sokan eleve nem Cataniában keresztelik meg a gyereküket.

Ugyanerre a jelenségre reagálva a szomszédos egyházmegyében úgy határoztak, megkövetelik a keresztapáktól, hogy esküdjenek meg: hívők és nem keresztapák, de nem tagjai szervezett bűnözői csoportoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik