Élet-Stílus

Emberi csontokkal kereskedik egy férfi, a követői pedig imádják érte

Bordát 18, koponyát 2000 dollárért lehet vásárolni a készletből.

Mikor azt hinné az ember, hogy mindent, de tényleg mindent látott már, akkor megnyitja a TikTok-ot, és szembe jön vele egy emberi csontokkal kereskedő webshop.

Ez elég sokakkal megtörhéntetett már, akik az utóbbi hetekben megnyitották az alkalmazást, a platformon ugyanis hihetetlen ütemben gyűjti a követőket JonPichaya Ferry, azaz JonsBones, aki azzal vált híressé, hogy igazi emberi csontokat lehet tőle venni.

A személyére felfigyelt az Abc News is, akik riportot készítettek a férfival, aki beavatta a stábot a vállalkozása részleteibe. Ferry elmondta, a csontok iránti rajongása onnan datálódik, amikor gyerekként édesapjától kapott egy egércsontvázat. Élőben, mindenfajta mesterséges kellék nélkül tudta tanulmányozni a csontokat, azok egymáshoz való illeszkedését, ami óriási hatást gyakorolt rá.

Ami a mostani vállalkozását illet, kettős célja van: szeretné széles körben elérhetővé tenni a csontok tudományát, valamint eltüntetni a stigmákat erről a kissé démonizált tudományágról. Meg persze az is szempont lehet, hogy valahogy megéljen belőle, tekintve, hogy a készletéből 18 dollárért árul például bordákat, a koponyák darabára pedig kétezer dollárra rúg.

A lapnak elmondta, szó sincs arról, hogy holtesteket ásna ki éjszaka a sírjukból, a csontok legális forrásokból érkeznek hozzá. Ezek között említi a kutatóintézeteket, múzeumokat és egyetemeket, de rendszeresen hívják olyanok is, akik csontgyűjteményt örököltek és nem tudnak mit kezdeni vele. Vevői között pedig megtalálhatók kiropraktorok, egyetemisták és művészek is.

A férfi hobbija értelemszerűen megosztja az internet népét. Sokan elképesztően bátor és fontos lépésnek tartják, hogy ilyen misszióra vállalkozik, és ha szokatlan oldalról is, de a tudományt szolgálja. Megint mások viszont egyszerűen felháborítónak tartják, amit csinál.

Robyn Wakefield Murphy, a New York -i Kiropraktikai Főiskola professzora kijelentette, semmilyen szinten nem elfogadható, hogy valaki emberi csontokkal üzérkedjen, minden lehetséges etikai normát megsértve ezzel. Az észak-karolinai Wake Forest University jogászprofesszora, Tanya Marsh pedig azt mondta, az emberi maradványok árubabocsátása egyszerűen etikátlan, aminek az oka az, hogy nincs beleegyezés.

Az emberek nem kérik azt, hogy a haláluk után csontvázat csináljanak belőlük. Nem a társadalom kiváltságos tagjai azok, akiknek a csontjait végül eladják. Ezeket az embereket életük során marginalizálják, a haláluk után pedig még inkább dehumanizálják őket

– érvelt Marsh.

Akárhogy is, Ferry üzlete dübörög, a közösségi médiában pedig hasít: több mint félmillióan követik a TikTokon, és már több mint 22 millió lájkot szedett össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik