Élet-Stílus

Óriási mérges pók fészkelt az ágya alatt, nemzetközi természetfotós díjat nyert vele

A természetfotós egy ecuadori rezervátumban kirándult, amikor a hálószobájában követte a pókcsemeték nyomát, és egy akkora brazil vándorpókra bukkant, mint a tenyere.

Gil Wizennek fogalma sem volt róla, hogy egy mérges pókcsaládnak ad otthont, mielőtt észrevette volna, hogy néhány apró pók van a hálószobájában, és benézett az ágya alá – hogy aztán ott megtalálja az anyjukat. Az izraeli-kanadai fotós a a kelet-ecuadori Napo tartományban, egy rezervátumban szállt meg, amikor az utódok nyomait követve egy tenyérnyi méretű brazil vándorpókra és utódaira bukkant a fekhelye alatt.

A mérges lénnyel való találkozása után sikerült fényképeket készítenie, a felvételekkel pedig egy rangos díjat is bezsebelt: az ágya alatti pókcsaládot bemutató Pókszoba című képet Az év természetfotósa verseny fődíjával jutalmazták a városi kategóriában – írja a Mirror a Daily Star híre alapján.

Bár a felvételen az anyapók mérete már szinte sokkoló, a kép leírásából kiderül, hogy Wizen egy olyan különleges technikával készítette a fotót, amely segítségével az ízeltlábú nagyobbnak tűnik, mint a valóságban.

A pillanat sikeres megörökítése után egyébként biztonságosan áttelepítette a pókot a szabadba.

A blogján a fotóról egy 2014-esnek tűnő bejegyzésben így nyilatkozott:

Nem elég, hogy szó szerint több ezer pókocska volt az ágy alatt, közvetlenül mellettük pihent az egyik legnagyobb «nem-tarantula» pók, amit valaha láttam. A testhossza 45 milliméter volt, de a lábainak a fesztávolságával könnyedén elfedte volna a kezemet.

A brazil vándorpókok inkább arról ismertek, hogy éjjelente az erdőkben vándorolnak, és olyan zsákmányállatok után kutatnak, mint a békák és a csótányok. Bár mérgük halálos lehet az emlősökre – beleértve az embert is –, gyógyászati célokra is használják.

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajló világversenyen több mint 50 000 fénykép közül választott a zsűri. A díjazott és méltatott pályamunkákat  – köztük Koncz-Bisztricz Tamás és Potyó Imre felvételeit – a National Geographic honlapján lehet megtekinteni, Gil Wizen további munkáit pedig itt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik