Élet-Stílus

„Betegsége: homoszexualitás” – állt a leszbikus nő leletein

A spanyol nőt sokkolta az eset.

Október 4-én Alba Aragón életében először látogatott el nőgyógyászhoz. Egy közkórházban fogadták, hosszú hónapokig várt a vizsgálatra, mivel a Covid-időszakban jelentős várólista alakult ki.

A Washington Post cikkéből kiderül, hogy a 19 éves nő szabálytalan és fájdalmas menstruációs ciklusa miatt kereste fel a szakembert. A vizsgálat során említette az orvosnak, hogy leszbikus. Bizalmas információnak szánta – na nem, mintha bármi szégyellnivaló lenne benne a dologban, hiszen 15 éves kora óta a saját neméhez vonzódik, inkább csak azért jelezte, hogy hátha a kezelésben hasznos információ lehet.

Aztán megkapta a leleteket, és ledöbbent.

A dokumentumban, amit az orvos, Eugenio López a kezébe nyomott, egyáltalán nem a rendszertelen menzesz szerepelt panaszként. Ez állt benne:

„Jelenlegi betegsége: homoszexualitás.”

Aragónt sokkolta a dolog, nem gondolta volna, hogy még a 21. században is lehet találkozni ilyen meggyőződéssel. A helyi egészségügyi hivatalnál bejelentést tett a homofób eset miatt, új diagnózist kérve (amin már nem szerepel betegségként homoszexualitása).

Az orvos is megszólalt az ügyben, azt mondja, súlyos hiba volt, de ő is emberi lény, aki hibázhat:

állítása szerint rossz gombra nyomott a rendszerben.

A kórház is megvédte: az egészségügyi intézmény közlése szerint nem a megfelelő mezőbe került a homoszexualitás szó (hogy hova kellett volna ilyesmit egyáltalán beírni, az nem derült ki). Az orvos később kijavította a leletet, a kórház hivatalos bocsánatkérését a család elfogadta.

Alba Aragón elmondta: azért fordult jogvédőkhöz és a nyilvánossághoz, hogy mással ne fordulhasson elő ilyen eset, és senki ne érezhesse, hogy a homoszexualitása betegség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik