Élet-Stílus

A britek megelégelték a tengeri mészárlást, nem üzletelnének többé a Feröer-szigetekkel

Universal Images Group via Getty Images
Universal Images Group via Getty Images
A lakosokat felháborította az idei Grindadrap, petícióval akarják jobb belátásra bírni a brit kormányt.

Folyamatosan hívják fel a brit szupermarketek figyelmét, hogy még véletlenül se árusítsák a Feröer-szigetekről származó tengergyümölcseit, miután a múlt hónapban ugyanitt brutális delfinmészárlást rendeztek – írja a Mirror.

A felháborodást kiváltó esemény a Grindadrap volt, amelyet a szigeten 800 éves hagyomány övez. Az évnek ezen szakaszán a vadászok bálnák és delfinek százait terelik a partok irányába ahol aztán lemészárolják őket, hogy a vérük vörösre fesse a tengert. Idén nem kevesebb mint 1428 tengeri élőlény esett a Grindadrap áldozatául, ami egyúttal az ország történetének legnagyobb vérengzését is jelenti.

A Sea Sheperd nevű állatvédő egyesület az elsők között szólalt fel a történtek ellen, szóvívőjük, Rob Read azt nyilatkozta, egészen felháborító, hogy 2021-ben ekkora számban öljék le az állatokat mindenféle értelmes indok nélkül, mindezt ráadásul alig 400 kilométerre a brit partoktól. Hozzá csatlakozott Zac Goldsmith, Csendes -óceáni és környezetvédelmi államtitkár is, aki a mészárlást az egyik legbetegebb dolognak nevezte, amit valaha látott, ami az emberiségre is szégyent hoz.

A felháborodást aztán cselekvés is követte, az érintettek ugyanis petíciót indítottak, amellyel azt akarják elérni, hogy a brit kormány függessze fel a Feröer-szigetekkel a Brexit után kötött 580 millió fontos kereskedelmi megállapodását, egészen addig, amíg vége nem szakad a barbár gyakorlatnak.

A petíciót eddig több mint 33 ezren írták alá a kormány weboldalán.

Amennyiben a tiltakozók elérik a céljukat és a kormány valóban megszakítja a kereskedelmi kapcsolatot a Feröer-szigetekkel, úgy egészen komoly bajba is kerülhet a miniállam, amelynek a gazdasága jelentős mértékben támaszkodik a tengeri halak exportjára, amelyek jelentős részét a brit szupermarketekben értékesítették eddig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik