Élet-Stílus

Gigantikus, Hold alakú szállodát terveznek Las Vegasba

Moon World Resorts
Moon World Resorts
Ha a terveknek megfelelően valaha elkészül a Holdat imitáló hotel, akkor ez lesz a világ legnagyobb gömbje.

A Las Vegasba utazóknak eddig is globális élményben lehetetett részük, hiszen a szerencsejátékok fővárosában a Szabadság-szobortól kezdve az Eiffel-tornyon át számos, a világ különböző pontjain elhelyezkedő látványosság kicsinyített mása megtalálható. Ha a nemrégiben bemutatott terveket sikerre viszik, akkor a Moon World Resort nevű hotel megépítése után a Nevadába látogató turisták a Földön kívüli utazás élményét is átélhetik ebben a Holdat imitáló szállodában.

A tervekről beszámoló Daily Mail arról ír, hogy a 224 méter magas épület 5 milliárd dollárba fog kerülni a tervek megálmodói szerint, ami mai árfolyamon több, mint 1500 milliárd forintnak felel meg. Ha a szálloda elkészül, ez lesz a város második legmagasabb épülete a 350 méter magas Strat Hotel után – ami egyben egy kaszinó és egy csillagvizsgáló is.

Illetve ha egyszer megépül a holdhotel, akkor a világ legnagyobb gömbje lesz. A komplexum négyezer vendégszobával, egy „kráterkávézóval”, egy gyógyfürdővel, egy kaszinóval és egy lagúnával rendelkezik majd, az űrutazásra kíváncsi vendégek pedig egy „holdkolóniára” is elutazhatnak egy „holdkomp” segítségével.

A különleges üdülőhely további attrakciói közé tartozna még egy ötezer fő befogadására alkalmas rendezvényközpont, egy színház – a helyi előadók és a turnézó művészek számára –, egy zongorabár, több butik, társalgó, valamint egy kongresszusi központ és egy éjszaki klub is.

A tervek szerint lesz egy üvegfenekű sétány is Enviromax néven, ahol az időjárási jelenségeket fogják szimulálni a látogatóknak – akik így akár azt is átélhetik, milyen lehet egy hurrikán szemében lenni.

A grandiózus elképzelés legérdekesebb része azonban nem ez, hanem a korábban említett gömb tetejére tervezett „holdkolónia”, ahova egy az épületet körül ölelő, holdkompokat imitáló hullámvasúttal lehet majd feljutni.

A vendégek kilencven percet tölthetnek majd a négy hektáros terület felfedezésével, ahol holdjáró autókkal közlekedhetnek majd a kráterek között. A kolónia azt ígéri, hogy pontosan utánozza azokat a holdkolóniákat, amelyeket jelenleg is a NASA és az Európai Űrügynökség tervei között szerepelnek. A belépő erre az attrakcióra 500 dollár, azaz nagyjából 151 ezer forint lesz.

Kétségtelen, hogy amikor a vendégek életükben először a holdfelszínre merészkednek, azt fogják hinni, hogy a Holdon vannak

– magyarázta Michael Henderson, aki üzleti partnerével, Sandra Matthewsszal együtt alapította a Moon World Resorts nevű szállodát. A grandiózus, egyelőre csak papíron létező hotelekkel azokat a tömegeket akarják kielégíteni, akik érdeklődnek az űrutazás iránt, de nincs pénzük arra, hogy befizessenek egy rendes útra.

Az ötlet egyébként nem újkeletű, hiszen 2000-ben pattant ki Hendersonék fejéből.

„A cél az volt, hogy a Föld bolygó Holdjának hiteles, megaméretű reprodukcióját hozzuk létre” – fogalmazott Henderson.

A gömb átmérője 198 méter lenne, és egy 259 méter átmérőjű nagy korongon nyugodna. Ezek a méretek azonban a regionális légtér és a helyi magassági korlátozások függvényében változhatnak.

A Hold vendégei első kézből, látványos, kézzel fogható előzetest kapnak arról, hogy pontosan milyen lesz az élet a következp lakható égitesten az emberek számára

– folytatta Henderson.

Henderson és Matthews célja egyébként az, hogy olyan nagy világcégekkel dolgozzanak együtt, amelyek már rendelkeznek az üdülőhely teljes kiépítéséhez szükséges összes forrással. A Moon World Resorts négy helyen – Észak-Amerikában, Európában, a Közel-Keleti-öbölben és Ázsiában – adna licencet a tervre, és Henderson szerint több nemzetközi szereplővel is tárgyalnak róla.

Bár igen látványosnak tűnnek a tervek, a cégnek még az építéshez kiszemelt Las Vegas-i területre sem sikerült rátennie a kezét. De az alapítók becslései szerint a különböző „holdbázisok” a megnyitásuk után évi 1,8 milliárd dollár (546 milliárd forint) bevételt hoznának.

A turisztikai ágazatban azonban vannak, aki szkeptikusan nyilatkoztak a tervekkel kapcsolatban. A projektet eredetileg a kaliforniai Coachella városába szánták 2016-ban – amint arról a Desert Sun is beszámolt –, de abból az ötletből végül semmi nem lett.

Akkor Aftab Dada, a Hilton Palm Springs vezérigazgatója azt mondta a lapnak, hogy a Moon World Resort „lehetetlen” vállalkozás, majd azt is hozzátette, hogy ha lenne egy szó, amely felváltja a lehetetlent, akkor azt használná rá.

David Garcia, a város akkori vezetője pedig azt mondta a Vicenak, hogy nehéz véleményt nyilvánítani egy olyan projektről, amely csak rosszul megrajzolt grafikai tervek formájában létezik. Bob Rogers, a BRC Imagination Arts alapítója, aki vállalatok és múzeumok számára tervez látványosságokat, pedig azt mondta a honlapnak, hogy szerinte a Moon túlságosan ambiciózusan áll hozzá a méretarányokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik