Élet-Stílus

Használd jól a kávégépedet! (x)

Az automata kávégép megfelelő beállítása kulcsfontosságú a tökéletes kávé lefőzéséhez annak érdekében, hogy egy csésze igazán finom kávét kapj. Apró változtatásokkal is nagy különbséget érhetsz el.

5 fő tényező befolyásolja a kávéd ízét: a választott kávészemek, az őrlési finomság, a felhasznált kávémennyiség, a víz hőmérséklete és mennyisége.
Egy tökéletes csésze kávé a megfelelő kávészemek kiválasztásánál kezdődik, mivel ez határozza meg a kávéd ízvilágát és intenzitását. Számos módja van a kávépörkölésnek, a világos pörköléstől a közepesen át a sötétig. A pörkölés során kapod ezt a fantasztikus színt és ízvilágot. Ezáltal tud a kávé karaktere igazán kibontakozni. A lassú pörköléstől a kávé aromája gazdagabbá, kiegyensúlyozottabbá válik. Az idő és a hőmérséklet a két fő tényező, amely meghatározza a kávé pörkölési típusát. A világosan pörkölt szemek könnyed, gyümölcsös és virágos aromákat mutatnak. A közepes pörkölés kellemesen testes és harmonikus ízt ad. A sötét pörkölés pedig karakteres, intenzív kávéízt eredményez. Gyakori tévedés, hogy az intenzitás a kávé koffeinszintjére utal. Valójában azonban a kávészemek pörkölésére vonatkozik. A kávészemek pörkölése igazi kézműves folyamat, melyhez minőségi alapanyagok és elegendő idő szükséges, hogy az ízek összeérjenek. Érezni lehet az elhivatottságot és a sokéves tudást, amit a munkába fektettek.

Omnia

A víz hőmérséklete kulcsfontosságú, hogy pont olyan aromája legyen a kávédnak, mint amilyet szeretnél. Magas hőmérsékleten erőteljes ízt kapunk. Az épp csak forráspont alatt lévő víz oldja ki az aromát legjobban. Ha valamivel hidegebb vizet használsz, az aromák lágyabbak lesznek.

Következő az őrlési finomság.  A durvábban őrölt kávénak kisebb a felülete, ami ideális egy egyenletesebb ízhez.  A finomra őrölt kávé nagyobb felületen találkozik a vízzel, ezáltal az több aromát tud kioldani a kávéból, így egy teltebb ízt kapunk.  A kávé mennyisége is hatással van annak ízére. Több kávé erősebb ízt eredményez.

Következik a víz mennyisége. Ha több vizet adunk a kávéhoz, lágyabb lesz az íze, és felerősíti a világosan pörkölt szemek aromáit.

A kávégéped pedig mindezt automatikusan elvégzi. Itt a vége: készen is vagyunk. Ezekkel a tippekkel már semmi nem áll az utadban, hogy elkészítsd saját, baristákat meghazudtoló kávédat otthon.

Ajánlott videó