Élet-Stílus

Hat hétig egyedül hagyta a kutyáját a lakásban, ezért nem lehet többet egy háziállata sem

A Staffordshire bullterrier az egyedül töltött idő alatt éhen halt. Az angol gazda a börtönt ugyan megúszta, de a bíróság eltiltotta a házi kedvencek tartásától, és 200 óra közmunkára kötelezte.

A felelőtlen gazdát – aki hagyta éhen halni a kutyáját –, az angliai Hullban élő Katie Louise Oldridge-ot két állatjóléti bűncselekmény miatt ítélte el a helyi bíróság augusztus 25-én – írja a Daily Mail.

A bíróságon elhangzottak alapján a kutyáját, Franket holtan találták a konyhában egy üres kutyaeledel-konzerv mellett, miután tavaly április 10. és május 14. között gazdája magára hagyta. A 35 éves Oldridge egy tál vizet ugyan tett ki neki, de a helyiségben a kutya számára elérhető közelségben nem találtak ételt, a padlót pedig nagy mennyiségű kiszáradt ürülék borította.

A nyomozás vezetője, a brit állatvédelmi hivatal felügyelője, Jilly Dickinson azt mondta,

a konyhaajtó keretében egy babarács volt.

A konyhapulton pedig két kutyaeledeles dobozt talált. Az egyiknek az alján penészes ételmaradványok voltak, a másik pedig ürüléket tartalmazott.

Az ingatlanban bűzlött az ürülék és a bomló hús szaga

– írta le a körülményeket a felügyelő.

Frank hihetetlenül sovány volt, és minden csontját látni lehetett. Amikor Frank holttestét egy bizonyítékgyűjtő zsákba tette, nagy mennyiségű, különböző méretű élő kukac hullott le az állat fejéről. Az állatorvosi jelentés megállapította, hogy a kutya valószínűleg több hétig szenvedett, mielőtt végül elpusztult.

A vizsgálat szerint Frank annyira éhes volt, hogy mindent megevett, amit csak tudott, de sajnos ez sem volt elég. A zsír- és izomszövetek hiánya arra is utal, hogy az állat teste megfelelő táplálék hiányában a saját belső energiaforrásait használta fel.

A bíróság megállapította, hogy Frank alapvető szükségletei nem voltak kielégítve, és emiatt szenvedett, de előtte meghallgatták az enyhítő körülményeket is, miszerint Oldridge a bűncselekményt megelőzően személyes problémákkal küzdött, és alkoholfüggővé vált.

Az élethosszig tartó, minden állattartástól való eltiltás mellett – mely döntést 10 évig felülvizsgálni sem lehet – a nőt 18 hét börtönbüntetésre ítélték, két évre felfüggesztetve. Emellett egy 12 napos rehabilitáción is részt kell vennie, valamint 200 óra közmunka vár rá.

Illetve 300 fontos nyomozati költséget és 128 font áldozati pótdíjat is be kell fizetnie. Előbbi nagyjából 122 ezer, utóbbi pedig nagyjából 52 ezer forintnak felel meg.

Az ítélethirdetéskor a bírák így fogalmaztak:

Úgy véljük, hogy ez szándékos hanyagság volt – az egyik legrosszabb, ha nem a legrosszabb, amit bírói testületként volt szerencsétlenségünk hallani.

Ugyanakkor az ítélet meghozatalánál figyelembe vették Oldridge büntetlen előéletét, személyes körülményeit, valamint azt, hogy beismerte a bűnösségét – ezért döntöttek a börtönbüntetés felfüggesztése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik