Élet-Stílus

Poszt-COVID: a korzikai tehenek nem tűrik meg a strandolókat

PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP
Egyre többször támadnak emberre.

Tavaly a lezárások alatt sok helyütt ott is állatok jelentek meg, ahová korábban nem mertek volna bemerészkedni, csakhogy az emberek eltűntek az utcákról. Pár korzikai szarvasmarha pedig nem is akarja visszaadni a tavaly belakott helyüket, egy idilli strandot – írta a Forbes.

A Mare e Sol-i tengerparton minden évben ott van nagyjából 30 tehén, de idén úgy tűnik, nem tűrik meg maguk mellett az embereket.

Korzikán mintegy 15 ezer szarvasmarha él a szabadban, ezek körülbelül fele vad, a másik felük pedig parasztoké, de szabadon kószálhatnak a szigeten.

2017-ben egy nő próbált a tehenekről képet készíteni, de egy rátámadt, ami miatt a turistát kórházba kellett szállítani. Azóta vannak kint jelzések francia nyelven, hogy vigyázzon mindenki, vad állatok, ne menjenek hozzájuk túl közel. A balesetkor hosszútávú megoldást is kerestek – kasztrálás, pár állat kilövése –, de mindegyikkel ezeket nem lehetett volna megtenni.

A lockdown alatt most aztán megszokták, hogy nagyobb a szabadságuk, ami miatt „szokatlanul önfejűvé” váltak. Idén egy állat nyakon szúrt egy turistát Lotuban, egy csoportot pedig egy csorda kergetett meg Sainte-Lucie-de-Tallanóban. Egy 70 éves nőt mosás közben csak pár centiméterrel a combartériája mellett sebesítette meg egy állat. Ajaccio mellett egy autókat rongáló csorda miatt lezártak egy strandot. Egy település polgármestere egy marhát le is lőtt, mikor az felöklelte az önkormányzat egyik munkatársát.

Az is gondot okoz, hogy a turisták nem veszik elég komolyan a veszélyt, és így is mindenképpen fotózkodni akarnak a marhákkal.

A probléma gyökere – mi más is lehetne? – az EU, legalábbis részben.

Nemrégiben ugyanis megváltozott az uniós agrárpolitka, a támogatásokban változás állt be, amely miatt előnyösebb lett marhát tartani, ezért egy csomó gazda rohant vásárolni belőlük. A korzikaihoz hasonló problémák emiatt előfordulhatnak a Pireneusokban és az Alpokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik