Élet-Stílus

Nem tud kijutni Kabulból a brit férfi, aki összesen 173 kutyát és macskát menekítene ki

Utolsó reményeként egyenesen a tálibokhoz fordult, hogy engedélyezzék az elutazásukat.

Augusztus 31-ig adtak határidőt a tálibok arra, hogy a külföldi állampolgárok elhagyják Afganisztán területét, emiatt sokan kétségbe vannak esve, hogy ilyen rövid idő alatt nem találnak kiutat az országból. Közéjük tartozik az egykori brit tengerészgyalogos, az 57 éves Paul Farthing is, aki azonban nem csak magáért és a munkatársaiért aggódik, hanem azért az összesen 173 állatért is, akiket igyekszik kimenteni az országból.

A Ladbible azt írja, Farthing még 2007-ben hozott létre egy állatmentő menhelyet Afganisztánban, a tálib hatalomátvétel után az itt gondozott állatokat, 94 kutyát és 79 macskát igyekszik kollégáival együtt az Egyesül Királyságba szállítani, a tálibok viszont eddig nem engedték, hogy repülőre szálljanak.

Farthing azt mondta, munkatársaival és családjaikkal együtt éjfél körül indultak a repülőtérre, abban a reményben, hogy az éjszaka hűvösebb hőmérsékletet hoz a teherautóban elhelyezett állatoknak. Egy ellenőrző pontnál azonban megállították őket, és vagy 15 fegyveres kerítette be az autójukat.

Az egyikük fegyvere véletlenül el is sült, de a golyó szerencsére elhúzott a fejünk felett.

A társaságot egy ideig várakoztatták, majd tovább engedték őket, így hajnali kettő körül oda is értek a kabuli repülőtérre, nyolc órával később azonban még mindig nem indulhattak el, noha elvben minden szükséges engedélyük megvan. Az állatokat szállító teherautót árnyékba parkolták, a ponyvákat felhajtották és vízzel permetezték az állatokat, Farthing mégis nagyon aggódik, hogy a kis helyre összezsúfolt rengeteg állat közül többen el fognak pusztulni, ha nem engedik őket tovább.

A brit kormány már korábban megadta a vízumot a férfinek, annak munkatársainak és a családtagjaiknak, és ígéretet is tettek arra, ha az állatokkal együtt érkeznek a repülőtérre, elsőbbséget fognak élvezni. Az evakuálás elakadása miatt azonban a férfi kénytelen volt a tálibokhoz fordulni, és nyilvánosan kérni őket arra, hogy engedjék repülőre szállni őket.

Tisztelt Uram! A csapatommal és az állatainkkal együtt elakadtunk a repülőtéren. Vár ránk egy járat. Kérem, segítsen a konvojunk biztonságos átjutásában!

– intézte szavait a brit férfi Suhail Shaheen tálib szóvivőhöz.

A férfi és az állatok drámája sokakat mélyen érintett ugyanakkor szép számmal kerülnek elő az olyan hangok is, amelyek szerint egy ehhez hasonló humanitárius katasztrófában nem lehet megtenni, hogy az állatok elsőbbséget élvezzenek az emberekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik