Élet-Stílus

Egy spanyol falu azt magyarázza a turistáknak, ne lepődjenek meg, vidéken vidéki dolgok vannak

Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Úgy érzik, sok érkező dühös, mikor rájön, vidéken vidéki dolgok vannak.

Ribadesella egy észak-spanyolországi falu 5700 lakóval és a turisták sem kerülik el őket. Közülük aztán van, aki azért hívja fel a helyi felelősöket, mert a szamarak bőgnek, más azért, mert a tehenek mocskot hagynak maguk után.

Múlthéten azért hívott fel minket egy hölgy háromszor vagy négyszer, mert egy kakas felkeltette hajnali ötkor. Azt mondta, muszáj tennünk ez ellen valamit

nyilatkozta a Guardiannek a település vezetője, Ramón Canal. Munkatársai pedig munkába is fogtak, de a panaszkodó látogatók nem erre számíthattak. Egy posztert hoztak össze ugyanis a helyiek, amiben arra hívják fel a figyelmet, ha Ribadesellába jössz, „vállalnod kell a vidéki élet minden kockázatát”.

Vannak templomi harangjaink, amelyek rendszeresen harangoznak, kakasaink, akik kora reggel kukorékolnak, marhacsordáink, amelyek a közelben élnek és időnként kolompot hordanak, amelyek zajt adnak ki. Ha ezeket nem tudod a helyén kezelni, lehet, nem a megfelelő helyen vagy

– olvasható a település több pontjára is kifüggesztett plakáton.

Az ötlet, mármint a plakáté – és nem például a kolompolásé – egyébként nem új. Egy dél-franciaországi polgármester-helyettesé, Luis Sánchezzé. A 400 ember otthonát adó Saint-André-de-Valborgne-ben szintén ezekre a zaj- és szaghatásokra hívták fel a figyelmet plakátokon.

A ribadesellaiak azonban nem csak elijeszteni akarnak turistákat, reklámnak is szánják. Azt mondják, hogy akik a felsorolt dolgokat értékelik, vagy keresik, azok menjenek bátran hozzájuk, nem fognak csalódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik