Élet-Stílus koronavírus

Miután hallott a járványról, az elsők között oltatta be magát a szerb remete

OLIVER BUNIC / AFP
OLIVER BUNIC / AFP
A szerb Panta Petrovic már lassan húsz éve a társas távolságtartást választotta. Elege lett a világból és az emberekből, ezért a hegyekbe ment, és egy elhagyatott helyen beköltözött egy apró barlangba, ahol sem háborgatja. Bár teljesen elszigetelten él, a 70 éves férfi az elsők között oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinával, miután először hallott a járványról – írja helyszíni riportjában az AFP francia hírügynökség.

A vírus nem válogat. El fog jönni az én barlangomba is

– mondja Panta Petrovic, aki korábban a barlangjához közeli Pirotban élt.

A férfi egy ideig a város feketepiacán dolgozott, majd egy darabig ugyanezt csinálta külföldön. Többször volt házas, ahogy mondja, hektikus volt az élete. Egészen addig a pontig, amíg maga mögött hagyta a civilizációt.

Mindig szerette a természetet, ezért úgy gondolta, ha elszigeteli magát az emberi társadalomtól, olyan szabadságot élhet meg, amilyet soha korábban.

A városban mindig az utamban volt valaki. Vagy egy feleséggel, vagy egy szomszéddal, vagy egy rendőrrel kellett vitatkozni. Itt senki sem zaklat.

Petrovic leginkább a barlangjában termő gombákon, és a közeli patakból fogott halakon él, de néha bemerészkedik a városba is, hogy a kukákban keressen kidobott, de még ehető élelmiszert. Az utóbbi időben a látogatásai gyakoribbá váltak.

A remete korábban a barlangja közelében tartott néhány állatot, de azok közül többet megettek a farkasok. Petrovic ezért a külvárosban összeeszkábált egy ólat és a többi állatát odaköltöztette. Van néhány kecskéje, csirkéje, hozzászegődött egy csomó kutya és macska is, de van egy nőstény vaddisznója is, akit Marának hív.

Marát még malackorában találta. Az apró állat eltévedt az erőben, és már a halálán volt, amikor Petrovic észrevette a bokrok között. A férfi addig táplálta cumisüvegből, amíg lábra tudott állni. Mostanra megtermett, 200 kilós állattá fejlődött, de még mindig a remete tenyeréből eszik. Petrovic most három kismacskát etet fecskenőből, akiknek az anyját egy farkas ölte meg.

A férfi nem érti a nagy felhajtást, amit oltásellenesek csapnak, amikor már annyiszor bebizonyosodott, hogy a vírusokat csak védőoltásokkal lehet eltüntetni. Ő, a maga részéről a harmadik vakcinaadagot is beadatja, és mindenkit arra biztat, hogy tegyenek ugyanígy.

Ptrovic kap némi nyugdíjat és néha adományokat is, hogy az állatait etethesse. Mielőtt a barlangba költözött, az összes pénzét, amit külföldön keresett, a városnak adományozta, három kisebb híd építésére.

A pénz el van átkozva. Megrontja az embereket. Semmi sem tudja úgy megrontani az embert, mint a pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik