Élet-Stílus

30 milliárd forintot érő vagyont találtak munkások, miközben egy kutat ástak egy kertben

Ekaterina savyolova / Gettyimages
Ekaterina savyolova / Gettyimages
Nagy meglepetés érte a Srí Lanka-i ház tulajdonosát.

A világ legnagyobb csillagzafír tömbjét találták meg egy Srí Lanka-i város kertjében munkások, egy kút ásása közben – közölték a helyi hatóságok. Szakértők elmondása szerint a több mint ötszáz kilogrammot nyomó, 2,5 millió karátos tömb százmillió dollárt, azaz nagyjából harmincmilliárd forintot érhet a nemzetközi ékkőpiacon.

A zafír tulajdonosa, aki biztonsági okokból nem akarta megadni a teljes nevét, sem azt, hogy pontosan hol is lakik, a BBC-nek elmondta, hogy az egyik kútásó jelezte nekik, hogy ritka köveket találták, és utána bukkantak a zafírtömbre, aminek a Serendipity Sapphirenevet adták. A magyarra nehezen elfordítható név a szerencsés véletlennek köszönhető felfedezésre utal.

A csak Gamage néven azonosított férfi – aki harmadik generációs drágakő kereskedő – a felfedezésről értesítette a helyi hatóságokat, de utána több mint egy évbe telt, mire pontosan meg tudták állapítani a zafírtömb pontos méretét és értékét. Egy elismert szakértő a BBC-nek elmondta, hogy még soha életében nem látott ilyen nagy példányt, ami közlése szerint négyszázmillió évvel korábban alakulhatott ki.

A Srí Lanka-i drágakőhatóság vezetője szerint a mérete és értéke miatt a várakozásaik szerint főleg magángyűjtők és múzeumok fognak érdeklődni a zafír iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik