Élet-Stílus

Családon belüli erőszak elől menekülő férfiaknak nyílt menedékhely Ausztráliában

Ez az első ilyen az országban, de az alapító bízik benne, hogy nem az utolsó.

Megnyílt Ausztráliában az első olyan menedékhely, amelyet olyan férfiak számára hoztak létre, akik családon belüli erőszak miatt menekültek el otthonról, írta meg a Daily Mail.

A queenslandi Loganben található Sheltered by Grace nevű otthonban eddig 24 ágy volt, amelyeket olyan férfiaknak és nőknek tartottak fent, akiknek az élete hajléktalanság, kábítószer- vagy alkohol probléma, vagy éppen valamilyen mentális vagy fizikai probléma miatt feneklett meg. Ebben a létesítményben alakítottak ki most egy tizenkét szobás szárnyat, amelyet családon belüli erőszak elől menekülő, 25 év feletti férfiaknak tartanak fenn.

A helyi médiának sikerült megszólaltatnia az otthon alapítóját, Jason Loakest, aki szerint valószínűleg ez az első kimondottan családon belüli erőszak elől menekülő férfiaknak kialakított menedékhely az oszágban, de bízik benne, hogy nem az utolsó. Loakes elmondta, céljuk, hogy segítsenek a hozzájuk forduló férfiaknak abban, hogy rendbe hozzák az életüket, emberközpontú programjukat arra építették fel, hogy valódi segítséget nyújtsanak ezeknek az embereknek, ne csak elfedni próbálják a problémákat.

Az otthon egyébként semmilyen állami támogatásban nem részesül, a működés költségeit és a programokat mind adományokból finanszírozzák az alapítók. Nem volt ez másként az új szárny esetében sem, ami egy összesen 100 ezer dolláros adománynak köszönhetően jöhetett létre.

Loakes és a felesége korábban azt nyilatkozták, hogy egy ismerősük megpróbáltatásainak hatására döntötték el több mint tíz évvel ezelőtt, hogy segítő otthont alapítanak. A meg nem nevezett barátjuknak családon belüli erőszak miatt kellett elmenekülnie otthonról a lányaival, de a megpróbáltatások egyre csak záporoztak: a férfi nem talált munkát és megfelelő szállást sem tudott biztosítani a gyerekeinek. Amikor ő bajban volt, még nem léteztek olyan szervezetek, amelyek kimondottan a hozzá hasonlóaknak nyújtottak volna segítséget, Loakesék most azért küzdenek, hogy ma már ne fordulhasson elő hasonló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik