Élet-Stílus

A Louvre beperli a Pornhubot a cég klasszikus festményeket felhasználó új appja miatt

Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP (illusztráció)
Sandrine Marty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP (illusztráció)
A múzeumnál azért dühösek, mert a legnépszerűbb pornóoldal engedély nélkül használ klasszikus remekműveket.

A világ legnagyobb pornóoldalának új, Classic Nudes, azaz Klasszikus Aktok névre keresztelt alkalmazása nemcsak bemutatja a klasszikus képek eredeti lelőhelyét, hanem ezeket a festémenyet új köntösbe helyezi azzal, hogy pornószínészek játsszák el a képeken szereplő jeleneteket.

(A kampány egyik arca egyébként a Boticelli Vénusz születését újraértelmező Ciccolina.)

A párizsi múzeum és a Pornhub közti összetűzésről a Daily Beast számolt be. Az alkalmazás oldalának leírása szerint a pornószínészekkel újrajátszott képek „interaktív útmutatót kínálnak a világ leghíresebb múzeumaiban található erotikus művészetek felfedezéséhez.”

Az első kiadásban a My Sweet Apple nevű társulat pornószínészei klasszikus remekműveket játszanak újra, melyek olyan galériákban vannak eredetileg kiállítva, mint a párizsi Louvre és a Musee d’Orsay, a londoni Nemzeti Galéria, a firenzei Uffizi és a madridi Prado.

A fejlesztők azonban tervezik a gyűjtemény bővítését, ha az első kör sikeres lesz.

A Louvre és az Uffizi azóta közölték, hogy a jogsérelmek miatt beperlik a Pornhubot. A múzeumok azt követelik, hogy a cég távolítsa el az ő galériáikban élőben látható művek reprodukcióit.

A Louvre szóvivője a Daily Beastnek elmondta, hogy az ügyvédeik felvették a kapcsolatot a Pornhubbal, és abban bíznak, hogy a reprodukciókat azonnal eltávolítják az oldalról.

A firenzei Uffizi szóvivője pedig szintén azt mondta a kiadványnak, hogy

Senki nem adott engedélyt a műtárgyak működtetésére vagy használatára. Olaszországban a kulturális örökségről szóló törvények előírják, hogy a múzeum képeinek kereskedelmi célú felhasználásához engedélyre van szükség.

A hivatalos bemutató során a felnőtteknek szóló oldal részéről így írták le az újítást:

Mivel a múzeumok végre világszerte újra megnyílnak a járványkorlátozások feloldásával, a Pornhub ki akarta venni a részét abból, hogy a közönséget arra ösztönözze, hogy látogassa meg, fedezze fel és szeressen (vagy kéjelegjen) újra ezekben a kulturális intézményekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik