Élet-Stílus

Trükkös gyémántlopás: kavicsokra cserélte a drágaköveket a bemutatóteremben

Jeffrey Coolidge / Getty Images (illusztráció)
Jeffrey Coolidge / Getty Images (illusztráció)
Egy nő 4,2 millió font értékű gyémántot lopott el egy londoni luxus ékszerüzletből úgy, hogy drágakőszakértőnek adta ki magát, és kerti kavicsokra cserélte a köveket – hangzott el a rendkívül kifinomult lopási tárgyalásán.

A bíróság szerint Lulu Lakatos drágakőszakértőnek adta ki magát, hogy ellophasson hét darab – forintban számolva 1,74 milliárd összértékű – gyémántot a Boodles nevű patinás ékszerészet londoni Mayfairben, egészen pontosan a New Bond Streeten található bemutatóterméből – írja a Guardian.

Lakatosnak állítólag úgy sikerült meglovasítania a drágaköveket, hogy szakértőnek adta ki magát, és úgy tett, mintha megvizsgálná és értékelné az ékszereket, amiket ezután a fizetésre várva egy lezárt pénztárcába tettek a bemutatóterem páncéltermében. A Boodles saját gyémántszakértője azonban gyanút fogott, és amikor kinyitották a tárcát, hét apró gyémánt helyett hét apró kavicsot találtak benne – hangzott el a southwarki koronabíróságon.

A gyémántokat a vádlott egy bűvészmutatvánnyal lopta el. Az összeesküvést, amelyben állítólag szerves és központi szerepet játszott, a lehető legmagasabb kifinomultság, tervezés, kockázat és jutalom jellemezte

– mondta Philip Stott ügyész a tárgyaláson.

A 60 éves Lakatos, aki Romániában született, de Franciaországban élt, tagadja, hogy az ominózus 2016. március 10-i napon vagy azt megelőzően bármit is tett volna a gyémántok megszerzése érdekében.

A bíróságnak elmondták, hogy a Boodles 73 éves elnöke, Nicholas Wainwright 2016 februárjában megismerkedett egy Simon Glas néven bemutatkozó izraeli férfival, aki azt állította, hogy nagy értékű gyémántokat szeretne vásárolni befektetésként. A páros egy hónappal később Monacóban találkozott, ahol Wainwrightot bemutatták Glas állítólagos üzleti partnerének, egy Alexander nevű orosz férfinek is, és további megbeszéléseket követően hét nagy értékű gyémánt eladásáról állapodtak meg.

A vád szerint Lulu Lakatos ékszerszakértőnek adta ki magát Anna néven, amikor március 10-én elküldték Boodleshoz, hogy megvizsgálja a köveket.

A nőt Wainwright kísérte be az ékszerészet alagsori tárgyalótermébe a családi vállalkozás saját szakértőjével, Emma Bartonnal együtt. A bíróságon elmondottak alapján Lakatos megvizsgálta és megmérte a gyémántokat, majd egyenként előre vágott selyempapírba csomagolta, és átlátszatlan dobozokba helyezte a drágaköveket, amelyeket egy cipzárral zárható, pénztárcaszerű táskába tett. A táskát aztán lakattal zártak le.

A vádak szerint Lakatos ezután a lezárt táskát a saját táskájába tette, amikor Wainwright felment az emeletre, hogy felvegye az állítólagos orosz vevő telefonhívását, de Barton közben megkérte, hogy tegye vissza a táskát az asztalra.

Úgy tűnik, az történt, hogy kicserélték egy ugyanolyan lezárt táskára, és ezt a táska-másolatot visszatették az asztalra

– mondta az ügyész.

Wainwright ezután átvizsgálta a nő táskáját, és megnyugodott, hogy viszonylag üres, és semmi szokatlan nincs benne. Lakatos pedig csak az ellenőrzést követően hagyta el a bemutatótermet.

A szemtanúk szerint két másik nő várakozott Lakatosra egy közeli üzletben, és amikor elsétáltak mellette, akkor az egyikőjük táskájába Lakatos beledobta a gyémántokat tartalmazó kisebb táskát.

Az ügyész elmondása alapján az északnyugat-franciaországi Saint-Brieuc régióból származó Lakatos egy nyilvános WC-ben öltözött át ezután, mielőtt elhagyta volna Londont vonattal, a asaját útlevelét használva.

Lakatost egy női bűntársa kísérte a vonaton, míg a csoport két férfi és két női tagja együtt, egy bérelt autóban ment át Franciaországba a Csalagúton.

Másnap a Boodles elintézte, hogy a lezárt táskát röntgenvizsgálatnak vessék alá, amely kimutatta, hogy gyémántszerű kövek vannak benne, de a személyzetnek továbbra is gyanús maradt az eset, ezért kinyitották a táskát.

Az átlátszatlan dobozok mindegyikében egy-egy apró kavics volt gyémánt helyett

– közölte Stott.

Az összesen 4,2 millió font értékű ellopott drágakövek között volt egy 20 karátos szív alakú gyémánt több mint 2,2 millió font értékben és egy 1,1 millió font értékű háromkarátos körte alakú rózsaszín gyémánt is – előbbi nagyjából 915 milló, utóbbi pedig 457 millió forintnak felel meg.

A csoport két tagját, Christophe Stankovicot és Mickael Jovanovicot már elítélték lopásra irányuló összeesküvés miatt. Lakatost tavaly szeptemberben európai elfogatóparancs alapján Franciaországban tartóztatták le, mielőtt kiadták volna az Egyesült Királyságnak.

Az ügy tárgyalása még nem ért véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik