Élet-Stílus

Drogokat és fegyvereket rejtegetett egy bűnszervezetnek, hogy közelebb kerülhessen a fiához

ShaneQuentin / Getty Images (illusztráció)
ShaneQuentin / Getty Images (illusztráció)
Az 59 éves új-zélandi dentálhigiénikust 11 és fél év börtönre ítélték, amiért ilyen különös módon próbálta javítani a kapcsolatát a gengszter fiával.

Mirtha Susan Ramos Mazuela állítólag azért csatlakozott Új-Zéland egyik legnagyobb drogszindikátusához, hogy közelebb kerüljön a fiához, aki a csoport egyik főhadnagya volt – írja a Vice.

A nőt pénteken ítélték el, miután tavaly év elején fiával, Hugo Patricio Alarcon Ramosszal együtt letartóztatták – közölte a Stuff nevű helyi hírportál. A páros letartóztatása egy nyolc hónapig tartó nyomozás része volt. Az új-zélandi hatóságok úgy vélik, hogy a nemzetközi szindikátus három év alatt akár 5 millió  új-zélandi dollár, azaz nagyjából egymilliárd forint értékű kábítószert – köztük több mint egy tonna metamfetamint, kokaint, efedrint és MDMA-t – importált az országba.

A nőt raktárosként vonták be a szindikátusba: ebben a szerepkörben pénzt és kábítószert raktározott, csomagolt újra és szállított a futároknak – azután, hogy a fia lett a bűnszervezet elsőszámú raktárosa. A védőügyvédje, Quentin Duff szerint az egyetlen anyagi kompenzáció, amit Ramos Mazuela a globális bűnszervezetben való részvételéért kapott, az heti 150 új-zélandi dollár volt (nagyjából 31 ezer forint), amit a bérleti díjra és a benzinre adtak neki.

„Úgy tűnt, hogy a kifizetés csupán a fia közelsége volt” – mondta Duff a bírónak a New Zealand Herald szerint, azzal érvelve, hogy Ramos Mazuela „naiv” és „sebezhető” volt, és Alarcon Ramos manipulálta és kihasználta.

A sebezhetősége és a tudatlansága volt az, amit kijátszottak

– mondta, továbbá azt állította, hogy „a fia irányította a cselekedeteit”, és hogy visszaéltek a jóindulatával.

Grant Powell bíró elfogadta, hogy ez részben igaz, de elutasította azt a feltételezést, hogy Ramos Mazuela olyan naiv volt, mint ahogy azt állította.

Ön nyilvánvalóan jelentős operatív funkciót töltött be az aucklandi szindikátusban, és elkerülhetetlenül jelentős tudatossággal és megértéssel kellett rendelkeznie a művelet nagyságrendjéről, amelyben részt vett. Nem fogadom el, hogy teljes mértékben szembenézett a szerepével és azzal a nyomorúsággal, amelyet segített Új-Zéland népének okozni

– feddte meg a bíró a dentálhigiéniai szakembert.

Ramos Mazuela korábban bűnösnek vallotta magát 12 vádpontban – többi között metamfetamin, kokain, efedrin és MDMA behozatalában, értékesítésében és birtoklásában, valamint metamfetamin előállításához szükséges anyagok birtoklásában. Minden büntetést egyidejűleg kell letöltenie, és a feltételes szabadlábra helyezése előtt legalább az összes büntetés 40 százalékán túl kell jutnia.

A szindikátus több más tagja is bíróság elé kerül még ebben az évben – köztük az állítólagos főnök, akit 2020 februárjában az olasz határon tartóztattak le, és akit azóta kiadtak Új-Zélandnak, hogy vádat emeljen ellene.

Az új-zélandi hatóságok közleménye szerint több mint egymillió új-zélandi dollár készpénzt, valamint több csúcskategóriás járművet és lőfegyvert – köztük katonai fegyvereket – is lefoglaltak a művelet részeként. Paul Newman felügyelő akkoriban az akciót az új-zélandi kábítószerellenes háború jelentős győzelmeként ünnepelte.

A közelmúltban végzett szennyvízelemzés szerint az új-zélandiak hetente körülbelül 13 kilogramm metamfetamint fogyasztanak, így egy tonna metamfetamin vagy a prekurzorának, az efedrinnek a mennyisége több mint egy évnyi nemzeti fogyasztásnak felel meg. Azzal, hogy letartóztatjuk és megállítjuk ennek a szindikátusnak a kulcsszereplőjét és állítólagos társait, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük az Új-Zélandra behozott kábítószer mennyiségét, és megelőzzük a közösségünknek okozott károkat

– mondta tavaly februárban a nyomozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik