Élet-Stílus koronavírus

Három nappal a második oltása után halt meg egy 13 éves michigani fiú

Stefan Cristian Cioata / Getty Images (illusztráció)
Stefan Cristian Cioata / Getty Images (illusztráció)
A kamasz a második adag Pfizer beszúrása utáni harmadik éjjel elaludt, és többet nem ébredt fel, ezért a CDC, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ nyomozást indított az ügyében.

Egy 13 éves michigani fiú, Jacob Clynick az álmában halt meg három nappal azután, hogy megkapta a koronavírus elleni vakcinát – jelentették vasárnap. A New York Post beszámolója szerint a fiú nagynénje azt mesélte a Detroit Free Pressnek, hogy az ősszel középiskolába készülő unokaöccse június 13-án kapta meg a második Pfizert egy zilwaukee-i Walgreens üzletben, Michigan államban.

A fiú egészséges volt, és nem volt semmilyen alapbetegsége sem. A vakcinának pedig csak olyan mellékhatásait tapasztalta, mint amilyeneket mások is: konkrétan fáradt és lázas volt utána.

Június 15-én, két nappal a második adag beadása után Jacob azonban lefekvés előtt hasfájásra panaszkodott, és nem ébredt fel többé.

Az éjszaka közepén hunyt el otthon

– mondta nagynénje, Tammy Burages.

A CDC vizsgálatát a megyei egészségügyi hivatal is megerősítette. Az orvosszakértő boncolást végzett, bár a halál okát még nem állapították meg.

A vizsgálat, hogy van-e összefüggés a halála és az oltás között, most a CDC-nél szövetségi szinten folyik – közölte a Saginaw megyei egészségügyi hivatal orvosigazgatója a Free Pressnek adott nyilatkozatában.

Továbbra is arra bátorítjuk a családokat, hogy beszéljenek orvosukkal, és mérlegeljék az oltás kockázatait és előnyeit

– folytatta az megyei orvosigazgató.

Jacob halálát egy hónappal azután jelentették, hogy a CDC egy olyan jelentést adott ki, amelyben viszonylag kevés szívizomgyulladásos esetet írtak le a vakcinát kapó serdülők és fiatal felnőttek körében, ráadásul az esetek többsége kisebb mértékű gyulladásról számolt be. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia egyetértett ezzel, és Jacob betegségét „rendkívül ritka mellékhatásnak” nevezte, hozzátéve, hogy a legtöbb eset a gyulladás nem súlyos, és az emberek általában kezelés nélkül is kigyógyulnak belőle.

Miközben Jacob családja továbbra is gyászolja a fiú korai halálát, a nagynénje szerint nagyon fontos lenne meghatározni, hogy a vakcinák tényleg biztoságosak-e a gyerekek számára.

Ha vannak olyan tényezők, amelyek egyes gyermekek számára kockázatosabbá tehetik (az oltást), remélem, az egészségügyi tisztviselők ki tudják deríteni, hogy mik ezek

– mondta a gyászoló nagynéni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik