Élet-Stílus

30 évre ítélte a bíróság a Jokerként parádézó neonáci vloggert

Knowyourmeme
Knowyourmeme
Paul Miller Jokerként adta elő gyűlöletbeszédeit az interneten, de nem ezért szálltak ki hozzá.

Letartóztatták Floridában az online neonáci körök mémesedett alakját, a 32 éves Paul Millert. A többnyire vloggerként tevékenykedő férfi a Vice szerint azzal vált a szubkultúra népszerű alakjává, hogy a rendszerint rasszista és erőszakra buzdító monológjait jelmezekbe öltözve adta elő. Volt hogy katonának öltözött, máskor halálfejes maszkot húzott, vagy horogkeresztes kitűzővel ellátott golyóálló mellényt, a legnagyobb sikert azonban kétségtelenül a Joker-kosztüm hozta neki.

Miller Joaquin Phoenix 2019-es Jokerét vette alapul az öltözékéhez, az övéhez hasonlító szerelésben tette közzé a videóit a Telegramon és más olyan közösségi oldalakon, ahol nagyon lazán szabályozzák a gyűlöletbeszédet. Mégsem ezért csaptak le rá a rendőrök, lebukásához azonban nagy valószínűséggel a videói is hozzájárultak, hiszen nem egy olyan felvételt töltött fel, amelyeken fegyvert lóbál a kamera előtt.

A rendőrség végül március elején szállt ki hozzá, a rajtaütés pedig nem is volt eredménytelen: Miller otthonában lőfegyvereket, töltényeket, és a fegyverekhez tartozó kiegészítőket találtak, ráadásul a pisztolyokon sorozatszám sem volt.

Az ügyének vizsgálata során megállapították, hogy a férfi aktívan készült egy szerinte közelgő polgárháborúra, az ügyvédje azonban egész más magyarázatot hozott a fegyverbirtoklásra: az ő állítása szerint Miller nem tudott róla, hogy törvénytelenséget követ el, a fegyvereket pedig azért birtokolta, mert fél az antifasisztáktól.

Csütörtöki tárgyalásán végül bűnösnek vallotta magát a férfi, a bíróság 30 évre ítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik