Élet-Stílus

Már az asszony sem tud aludni, annyit járok WC-re

Aleksandr Potashev / Getty Images
Aleksandr Potashev / Getty Images
Péter életének egyik legkellemetlenebb időszaka bő egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor azt vette észre, hogy egyre többször kel fel éjszaka, mert folyton pisilnie kell. A dologgal sokáig nem foglalkozott, mondván, majd magától elmúlik, de a helyzet odáig fajult, hogy egy idő után már a felesége sem tudott jól aludni, annyiszor ébredt fel a párja mászkálására éjjelente. Péter elment orvoshoz, ahol kiderült, hogy krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladása van, ám a megfelelő kezelésnek hála, ma már ő és kedvese is ki tudja pihenni magát.

Péter valamivel több mint egy éve vette észre, hogy a megszokottnál sűrűbben kell mosdóba járnia, a pisilés időnként fájdalommal is járt, de ennek eleinte nem tulajdonított túl nagy jelentőséget. Teltek-múltak a hónapok, és a helyzet kezdett súlyosbodni: olyannyira, hogy Péternek már éjszaka is fel kellett kelnie, hogy kimenjen a WC-re. Végül már olyan sokszor járt ki éjjelente, hogy emiatt a felesége sem tudott aludni.

Péter végül elment orvoshoz, aki krónikus nem bakteriális prosztatagyulladást diagnosztizált nála. A betegség egyik legfőbb jellemzője, hogy csak lassan rosszabbodik, ezért a legtöbb férfi nem is érzi úgy, hogy sürgősen orvoshoz kellene fordulnia. Pedig minél előbb teszi meg, annál hamarabb lehetne elkezdeni az okok felderítését és a tünetek enyhítését.

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás jellemzően az 50 év alatti férfiak körében jelentkezik, és sokszor az érintettek nem is tudják megnevezni a konkrét problémájukat. A folytonos vizelési inger mellett jelentkezhet alhasi diszkomfortérzet, valamint a nemi szervekbe kisugárzó fájdalom. Az orgazmus fájdalmas lehet és súlyos esetekben merevedési zavar is előfordulhat.

A krónikus gyulladás hátterében legtöbbször nem mutatható ki sem baktérium, sem más kórokozó, de a tüneteket provokáló vagy felerősítő tényezők felderítése gyakran nem kevés időt és türelmet igényel mind a pácienstől, mind az orvosától.

Péternél a vizelési gondok jelentették a legnagyobb bajt, ami már szégyenérzetet is okozott nála. A nyilvános WC-kben rendkívül kellemetlenül érezte magát, ha mások is láthatták, amikor csak kicsi és vékony sugárban jött a vizelet. Ezen kívül lelkiismeret-furdalása is volt, amiért a felesége sem tudott tőle pihenni éjszakánként.

A betegség kezelése hosszas és meglehetősen összetett folyamat, de Péter mostanra már annyival jobban van, hogy ő és a párja is zavartalanabbul tud aludni.

A nem bakteriális prosztatagyulladásra az antibiotikumok önmagukban nem nyújtanak megfelelő segítséget, így a beteg általában gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót is kap, amit nem egyszer hosszabb ideig kell szednie. Nem javasolt a betegségben szenvedők számára az alkohol és az erős fűszerek fogyasztása sem. A kerékpározás, illetve a túlzott erőkifejtés pedig szigorúan tilos.

Péter számára az áttörést kiegészítő terápiáként egy gyógynövényi készítmény hozta meg, melynek széles választéka áll rendelkezésre a patikákban. Ide tartoznak a rozspollen-kivonatok valamint a prosztatagyulladásban és prosztata-megnagyobbodás esetén is rendkívül kedvelt tökmag különböző feldolgozási formái, leginkább a tökmagolajat tartalmazó termékek is.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai a patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik