Élet-Stílus

Túlélte egy fehér cápa támadását egy kaliforniai strand vízében rákászkodó férfi

Andrew Holt / Getty Images (illusztráció)
Andrew Holt / Getty Images (illusztráció)
Nemanja Spasojevic épp egy szürke bálnákról elnevezett öbölben keresett rákokat, amikor megharapta valami, majd lenézett, és szemtől szemben állt a cápával, amely éppen a combjába mélyesztette a fogait.

Nemanja Spasojevic számos alkalommal úszott már San Franciscóval szomszédos San Mateo megye strandjain, és sosem érte semmilyen baleset – egészen a hétvégéig, amikor megharapta egy fehér cápa.

A 38 éves San Franciscó-i férfi – akinek a szerencsés történetéről a People számolt be – rákokat keresett a Gray Whale Cove State Beachen, amikor először éles fájdalmat, majd egy lökést érzett.

Nagyon gyors érzés volt, majdnem olyan, mint egy szúnyogcsípés

– írta le a San Franciscó-i KPIX-TV-nek a történéseket. Amikor lenézett, szemtől szemben állt a cápával, amely éppen a lábába mélyesztette a fogait.

Spasojevic ezután visszatért a partra, ahol már csak sántikálva tudott sétálni, és a búvárruhája is átvérzett, ezért odaszólt egy közeli halásznak.

Azt kiáltottam a halásznak: „Hé! Segítség! Cápatámadás!” – mondta a híradónak, majd így folytatta: „eltartott egy darabig, amíg felhívtam a figyelmét, de amint meglátott, csak úgy leestem a homokra.”

Szerencsére Spasojevic nem szenvedett súlyos sérüléseket, bár a harapás 10 szúrt sebet hagyott a lábán, és az incidens miatt még mindig sántít egy kicsit. (A fenti, nagy túlélést megörökítő riportban egyébként a harapások nyomairól is mutatnak egy fotót.)

Mindaugas Dulinskas / Getty Images

A People szerint egy másik amerikai televíziónak, a KNTV-nek azt nyilatkozta Spasojevic, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, mert a fehér cápa nem volt vele szemben olyan agresszív, mint amilyen lehetett volna.

„Nem ütötte meg a lábamat” – mesélte a férfi, majd azt is hozzátette:

Ha nem lett volna gyengéd, akkor nem állnék itt.

Nemanja Spasojevicet a sérülései miatt először kórházba szállították, de azóta már hazaengdték lábadozni.

Valószínűleg én vagyok a legszerencsésebb fickó a világon, akit elkapott egy fehér cápa, és még aznap kijöttem a kórházból

– mondta a történtekkel kapcsolatban.

David Ebert, a Csendes-óceáni Cápakutató Központ programigazgatója a KNTV megkeresésére közölte: a fehér cápák nem akarják megenni az embereket, ezért nem is keresik őket a vízben, és ebben az esetben is csak annyi történt valószínűleg, hogy a ragadozó összetévesztette a férfit egy fókával.

[Az emberek] nem szerepelnek az étlapon. Alkalmanként előfordulnak olyan cápás incidensek, mint ma, de az ilyesmi általában nagyon ritka. [A cápák] a szörfösök esetében valószínűleg nem tudják pontosan megállapítani, hogy mi volt az. Tudják, hogy van ott valami

– de a szakember szerint azt is érzik, hogy nem olyan, mint egy fóka. Ezért viszonylag gyakori, hogy egy-egy szörföst megkap egy cápa, aztán úgy dönt, mégsem támadja meg rendesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik