Élet-Stílus

Fogyasztóeszközt fejlesztettek, ami valójában egy mágneses szájzár

Twitter / University of Otago
Twitter / University of Otago
Bizarr fogyókúrás segédeszközt fejlesztett ki az új-zélandi Otago Egyetem kutatócsoportja. Ők forradalminak tartják találmányukat, mások szerint, leginkább egy középkori kínzóeszközre hasonlít.

Egy fogakra szerelhető, mágneses szájzárat mutatott be az elhízás elleni harc csodafegyvereként egy új-zélandi kutatócsoport – írja a Guardian című brit lap. A fejlesztői szerint az eszköz azért forradalmi, mert a használóját folyadékalapú diétára kényszeríti.

A DentalSlim Diet Control nevű szerkezet megakadályozza, hogy a használója két milliméternél szélesebbre tátsa a száját, vagyis azt, hogy szilárd táplálékot egyen. Az eszközt hét, véletlenszerűen kiválasztott egyébként egészséges, de elhízott nőn tesztelték.

Az alanyok két hétig viselték a mágneses szájzárat és közben csak alacsony kalóriatartalmú folyadékokat vettek magukhoz. A második hét végére a nők átlagosan 6,36 kilót fogytak, vagyis a testsúlyuk nagyjából 5,1 százalékától szabadultak meg.

Egy tesztalanynak sikerült kijátszania rendszert, ő nem csak a kutatók által előírt folyadékokat fogyasztotta, hanem olvasztott csokoládét is ivott. Paul Brunton professzor szerint a módszer lényege, hogy új szokásokat alakítson ki a felhasználóknál, és beindítsa a fogyási folyamatot.

A kutatók hangsúlyozzák: a DentalSlim Diet Control célja nem az. hogy hosszú-, vagy rövidtávú súlyvesztést eredményezzen. Sokkal inkább az, hogy olyanokon segítsen, akik operációra várnak, de nem lehet elvégezni rajtuk a műtétet, amíg le nem adnak néhány kilót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik