Élet-Stílus

Órai feladat volt a lányok pontozása a fiúknak egy sydney-i anglikán iskolában

Lincoln Beddoe / Getty Images (illusztráció)
Lincoln Beddoe / Getty Images (illusztráció)
Ráadásul a kereszténységről szóló órákon választották szét a kamaszokat nem szerint, amikor a fiúknak össze kellett rakniuk, milyen a tökéletes nő. A lányokat közben a sátánnal riogatták.

A Sydney-ben elitintézménynek számító St Luke’s Grammar School (magyarul Szent Lukács Gimnázium) hivatalosan is elnézést kért ezért az erkölcsileg megkérdőjelezhető gyakorlatért. A Sydney Morning Herald szerint ugyanis a 10. évfolyamba járó diákokat a kereszténységről szóló órán szétválasztották az alapján, hogy fiúk-e vagy lányok, és aztán különböző feladatokat is kaptak a nem szerinti bontásban megtartott foglalkozáson.

A fiúknak azt a feladatot adták, hogy különböző szempontok szerint alkossák meg a tökéletes nő jellemzését egy 25-ös skála segítségével.

Többi között azt kellett értékelniük a 15-16 éves tanulóknak, hogy az ideális nő mennyire népszerű, hűséges, vonzó, hogy mennyire jellemzi az erős keresztény értékrend és a megbízhatóság (ebből 6 pont jöhetett össze).

A humorérzék, a bölcsesség és a fizikai állóképesség alapján még 5 pont volt kiosztható, a sportszerűségért, a szexiségért, az igazmondásért és a barátságosságért pedig egy-egy pont.

Az ideális nő családi hátterét, ambíciózusságát, munkamorálját és csókolozási teljesítményét is értékelni kellett,

amire így egyben 3 pontot lehetett adni. A tökéletes nő magasságának, tudományos teljesítményének és a közösségben tanusított önbizalmának az értékelésére 2 pont jutott, a az őszinte viselkedés, a kalandvágy, a világ dolgai iránti felelősségérzet és a nagylelkűség értékelésének pedig csak egy.

Míg a fiúknak ezt a bonyolult szempontrendszert próbálták átadni, addig a lányoknak olyan – a szüzességük megőrzésénék fontosságáról szóló – szövegeket kellett olvasniuk, melyekben a sátánnal riogatták őket.

A lapnak nyilatkozó diák szerint a lányok egyöntetűen gusztustalannak érezték az egészet, amikor kiderült. A fiúk között viszont volt olyan, aki röhögve nevezte a keresztény iskola gyakorlatát „építs egy ribancot” feladatnak.

Az iskola igazgatója, Geoff Lancaster a furcsa tananyag miatt azóta bocsánatkérő levelet küldött a szülőknek, amiben azt írta: a feladat valóban nem volt megfelelő, és az azt kiadó, az anglikán papság kötelékébe tartozó tanárnak jelezte is, hogy rossz döntést hozott, amikor bevitte az órára ezt a skálát. Valamint azt is hozzátette, ezentúl oda fognak rá figyelni, hogy a kereszténységről szóló órákon ne bontsák külön csoportokra a tanulókat a nemük alapján.

A laphoz eljuttatott közleményében pedig így fogalmazott:

A tisztelet, az egészséges kapcsolatok, a nemek közötti egyenlőség, a beleegyezés és az inkluzivitás megtanítására tett erőfeszítések ellenére nem mindig sikerül helyesen cselekednünk – és a múlt hét egy jó példa arra, hogy a legjobb szándékok milyen szörnyen tévedhetnek.

A bocsánatkérés után egyébként rengeteg támogatást kaptak az őszinte reakciójukra, az igazgató a vitatott tananyagot eltávolította az iskolából, és az egyik kereszténységről oktató tanár is önként visszalépett a tanítástól a nyomozás lezárásáig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik