Élet-Stílus koronavírus

Az oltatlanok nem mehetnek vissza dolgozni a Morgan Stanley központjába

Curtis Means / NBC NewsWire / Getty Images
Curtis Means / NBC NewsWire / Getty Images
A Wall Street-i banknál szeptembertől visszatérnek az irodai rendszerhez, ezt előkészítendő júliustól nem engedik be azokat a New York-i irodákba, akiket még nem oltottak be Covid-19 ellen.

Lassan kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba, a tervek szerint az amerikai Morgan Stanley banknál ősszel visszatérnek az irodai munkavégzéshez, de július 12-től már csak olyan emberek mehetnek be a cég központi irodáiba, akik mindkét koronavírus elleni oltásukon túl vannak már – írja a Guardian.

És ez nemcsak az alkalmazottakra fog vonatkozni, hanem az egyszerű látogatókra is.

A BBC által közzétett belső levél szerint a Wall Street-i központ mellett a New York államban található westchesteri irodáikba sem tehetik be a lábaikat az oltatlanok. (Persze ezt a diszkriminációt egyesek inkább pozitívnak gondolhatják, hiszen az oltatlanok továbbra is dolgozhatnak a home office melegében.)

A bank előreláthatólag nem fogja elvárni az oltottság igazolását sem a látogatóktól, sem az alkalmazottaktól, de az intézkedéstől azt remélik, hogy enyhítést hozhat a szigorú távolságtartási és maszkviselési szabályok terén.

A levél híre azonban nem feltétlen meglepő annak ismeretében, hogy a bank egyik vezetője a múlt héten gyakorlatilag ultimátumot adott a dolgozóinak, miszerint szeptemberben vissza kell térniük az irodába dolgozni. James Gorman a bank alkalmazottainak 90 százalékát kitevő New Yorkiaknak azt mondta, hogy

aki nyugodt szívvel elmegy egy étterembe, az nyugodt szívvel bejárhat dolgozni is.

Illetve hozzátette, hogy az angliai és indiai irodáikban nem lesznek annyira szigorúak, mert ezekben az országokban másmilyen a vírushelyzet.

Egy konferencián pedig úgy fogalmazott, hogy

Félreértés ne essék: a munkánkat a Morgan Stanley irodáiban végezzük. És ott tanítunk, ott tanulnak a gyakornokaink, így fejlesztjük az embereket.

Más amerikai bankok is hasonlóan állnak ehhez a kérdéshez: David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója egyenesen abberrációnak nevezte az otthoni munkavégzést. Jamie Dimon, a JP Morgan feje pedig azt mondta, hogy a home office rossz dolog a fiatal munkavállalók gyakorlata szempontjából, és azért is, mert egyes munkavállalók fusizni akarnak munkaidőben.

Az Atlanti-óceán másik oldalán azonban nem ellenzik ennyire az otthoni munkavégzést. A brit székhelyű NatWest Groupnál úgy tervezik, hogy a 64 ezer munkavállalójuknak csak a 13 százaléka megy majd vissza majd napi szinten az irodáikba dolgozni, és a szintén brit HSBC-nél is az a terv, hogy  többezer ember dolgozhat majd otthonról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik