Élet-Stílus

Mennyire népszerűek hazánkban a drónok? (X)

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) december 31-én fogadta el az Európai Unió (EU) egységes drónszabályozásának új rendelkezését. Az EU tagállamai, Norvégia és Svájc most ugyanazon szabályozási ernyő alá tartoznak. Korábban minden országnak megvolt a maga szabályrendszere. A törvény kiterjed mind a hobbi, mind a kereskedelmi célú drónokra. Mindegyiket regisztrálni kell. Alábbi cikkünkben a rendelet értelmezése mellett ismertetjük, hogy milyen drónt érdemes beszerezni a termékek sokoldalú kínálatából.

Megéri-e a drón beszerzése?

Főleg annak jó befektetés a drón, aki szereti az utazást és a fényképezést. Különösen, ha igazán komolyan gondolja a fotózást vagy a blogolást (Instagramot), akkor érdemes vásárolni egy hasznos pilóta nélküli repülésre képes szerkezetet. Mindenképpen kell hozzá egy olyan személy, aki a drón repülési irányítását működteti. Tehát technikailag a drónkezelőt pilótának nevezzük.

A követelményeket tekintve három kategóriáról beszélhetünk:

–          Drónok alacsony kockázattal, vagy nyílt kategóriás eszközök,

–          A közepes kockázatú vagy a különleges kategóriába sorolandó drónokra kockázatértékelés szerint adott nemzet légiközlekedési hatósága dönt az          alkalmazásukról,

–          A magas kockázattal rendelkező drónoknak muszáj betartaniuk a légiközlekedésre vonatkozó szabályokat,

Az alacsony kockázati besorolás értelmezhető a hobbi céllal üzemeltett légi járművekre.

Miért népszerűek a DJI drónok?

Az online áruházakban számos drónt tudunk megvenni, a termékek ára 30 ezer forintól egészen 200 ezer forintig terjed, és a minőségi drónért mélyen s zsebünkbe kell nyúlni. Alig nagyobbak, mint egy okostelefon és nagyon jó felvételeket készítenek, azonban törékenyek és sérülékenyek, ezért fontos, hogy a drónt kezelő személy értse az eszköz működését.

Az okostelefon, a személyi számítógép és az internet fejlődéséhez hasonlóan a drónok gyorsan növekedtek az egyszerű hobbiból a világ minden táján használt mainstream technológiává. A gyors ütemű innováció a mai drónokat kisebbé, biztonságosabbá és megfizethetőbbé tette, mint valaha, miközben a repülési funkciók és a kamera minősége gyors ütemben tovább javult. Az a vállalat, amely ennek a milliárd dolláros iparágnak az élére került, a DJI, a kínai Sencsenben található dróngyártó, amely jelenleg a globális drónpiac mintegy 80% -át lefedi.

A ma DJI néven ismert drónbirodalom 2006-ban kezdődött az egyetemi kollégiumban Frank Wang alapítóval, aki egész életen át rajongott az UAV rendszerek iránt. Wang úgy döntött, hogy folytatja szenvedélyét, miután elvégezte a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetemet, és átköltöztette induló cégét a kínai Sencsen metropoliszba, és a fennmaradó egyetemi ösztöndíjból finanszírozta a vállalkozást.

A DJI egyik legkorábbi teljesítménye a fejlett GPS-rendszerek voltak. Mielőtt a GPS technológiát valaha is integrálták volna a drónokba, a pilótáknak nem volt módjuk meghatározni drónjuk helyzetét a levegőben. A GPS-modulok és a beépített iránytű integrálásával végre a helyükön lebeghetnek, így kezelők teljeskörű ellenőrzést kaphatnak drónjuk felett, és biztonságosabbá és könnyebben repülhetővé tehetik a technológiát.

Az eszköz jelentősége

A mai modern gépeket már tudjuk vezérelni okostelefonunk segítségével, vagy használhatunk távirányítót is. A pilóta nélküli készüléket széles körben használják a filmiparban, különösen a természetfilmeknél nőtt meg a jelentőségük, hiszen olyan helyekre eljuthatnak az alkotók, amelyre drón nélkül nem lenne lehetőség.

Mielőtt tehát egy ilyen gépezet beszerzésén gondolkodunk, nézzünk utána alaposan, hogy kell használni és a lényeg, hogy mire lesz jó ez a szerkezet. Vásárlás után pedig tartsuk be a használati útmutatóban leírtakat és rendkívül fontos, hogy regisztráljuk a terméket a légügyi hatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik