Élet-Stílus

A nőknek, fiataloknak és vegetáriánusoknak van a legnagyobb esélyük a vashiányra

Getty Images
Getty Images
A szervezet legfontosabb vasforrása a hús, de a vashoz más élelmiszerekből is hozzájuthatunk. Ám a fiatal és a terhes nők körében még normál étkezés mellett is nagyobb a vashiány kialakulásának kockázata.

Vashiány akkor fordul elő, ha a szervezet nem jut elég vashoz, holott ez a nyomelem nélkülözhetetlen a hemoglobinnak nevezett fehérje előállításához, így a vérképzéshez. Ez a protein szállítja a vérünkben az oxigént a testünk különböző részeibe. Hiányában a szervezet nem jut elég tápanyaghoz, és az izmaink sem fognak megfelelően működni. A vashiányos állapot megfelelő vaspótlás nélkül anémiává, vagyis vérszegénységgé súlyosbodhat.

A vashiány tünete lehet a fáradtság, sápadtság, fejfájás és szédülés is. Nem mindenki van viszont ugyanolyan kockázatnak kitéve, ha vashiányról van szó. A tinédzserek között veszélyeztetettebbek az alultápláltak, vagy a krónikus betegségben szenvedők, a tizenéves lányok közül pedig azok, akiknek erős a havivérzésük.

A terhes nők különösen veszélyeztetettek

A nőknél eleve gyakrabban alakulhat ki a vashiány a menstruációs vérzéssel járó rendszeres vasvesztés miatt. A terhes nők pedig még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert kétszer annyi vasra van szüksége a szervezetüknek, mint általában, hiszen nem csupán az anyai szervezet megnövekedett vérmennyiségéhez, de a baba fejlődéséhez is sok vas kell.

A terhes nők körülbelül felénél alakul ki vashiány, illetve vashiányos anémia a várandósság utolsó harmadára. Ez azért probléma, mert koraszüléshez vezethet, és a magzat is elmaradhat a fejlődésben, vagyis az újszülött kis súllyal jöhet a világra.

Szintén magas kockázatnak vannak kitéve azok a felnőttek, akik valamilyen vérzéssel járó betegségben, például vastagbélrákban szenvednek. A veseelégtelenség miatti dialízis-kezelés ugyancsak okozhatja vashiányos anémia kialakulását.

Az étkezés is fontos

Nagyon fontos szerepe lehet a vashiány kialakulásában bizonyos étkezési szokásoknak is. Azok, akik hús- és halmentes diétát tartanak, nehezebben jutnak vashoz, hiszen ezek az élelmiszerek a szervezet számára a leghatékonyabb vasforrások. Ám a vegetarianizmus mégsem okoz „automatikusan” vashiányt, elvégre vashoz egyéb forrásokból is hozzájuthatunk. A bab, a tofu, a szárított gyümölcsök, vagy épp a spenót is sok vasat tartalmaz, bár a növényi eredetű vasat a szervezetünk csak kevésbé jól képes hasznosítani.

A megszorításokat alkalmazó diétához hasonló következménnyel járhat az is, ha valaki anyagi nehézségek miatt eszik rossz minőségű ételt: ilyen esetben is különösen érdemes odafigyelni a vashiányra.

Hirdetés

Előzze meg a vashiányt!

A megfelelő vasbevitelre mindenkinek szüksége van, különösen a nőknek. Ne várja meg a vashiány és vérszegénység jelentkezését! A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer rágótabletta „más vas”, mint a többi. Kényelmes, mert étkezés közben bevehető. Biztonságos, mert nem lehet túladagolni. Kíméletes, mert jóval kevesebb gyomor- és bélpanaszt okoz. Az optimális elemi vastartalmú Maltofer vény nélkül kapható, csokoládéízű rágótabletta.

Vény nélkül kapható vas(III)-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik