Élet-Stílus

22 milliárd forintnyi kártérítést kaptak az ártatlanul halálra ítélt féltestvérek

AZemdega / Gettyimages
AZemdega / Gettyimages
Egy 11 éves kislány megerőszakolása és megölése miatt ültek több mint harminc évig börtönben.

Egy észak-karolinai esküdtszék 75 millió dolláros, azaz átszámítva majdnem 22 milliárd forintos kártérítést ítélt meg egy féltestvérpárnak, akiket ártatlanul ítéltek halálra 1985-ben egy 11 éves kislány megerőszakolása és megölése miatt – jelentette a helyi sajtó. Az esküdtek egy-egymillió dollárt ítéltek meg a két férfinak minden egyes börtönben töltött év miatt, és ezen felül további kártérítésként még 13 millió dollárt kaptak.

Henry McCollum 19 éves, míg Leon Brown 15 éves volt, és mindketten szellemi fogyatékosok, amikor elítélték őket Sabrina Buie megölése és megerőszakolása miatt. A lány holttestét 1983-ban ez mezőn találták meg Red Springs városában. A két fiút egy „bizalmas informátor” bejelentése alapján tartóztatták le a rendőrök, akiről később kiderült, hogy egy, az iskolájukba járó 17 éves lány volt, aki szóbeszéd alapján jelentette fel őket.

A több órán át, ügyvéd jelenléte nélkül zajló kihallgatás alatt a rendőrök aláírattak velük egy vallomást, amiben beismerték, hogy ők követték el a gyilkosságot, de elmondásuk szerint nem fogták fel, hogy mit is írnak alá. A két fiút ezt leszámítva semmilyen bizonyíték nem kötötte az ügyhöz. A testvérpárt 2014-ben mentették fel, DNS-vizsgálat segítségével.

A gyilkosság helyszínén talált egyik bizonyítékon megtalálták egy másik férfi DNS-ét, aki egy ismert szexuális bűnöző, és életfogytig tartó börtönbüntetését tölti egy lány megerőszakolás és megölése miatt, akit Red Springs városában ölt meg, három héttel Buie holttestének megtalálása után.

Red Springs városa már 2017-ben egymillió dolláros kártérítést fizetett a testvérpárnak, a helyi rendőrség pedig pénteken kilencmillió dolláros (2,6 milliárd forint) kártérítést kifizetéséről állapodott meg. A pénz a bíróság által kinevezett gyám fogja kezelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik